Koffie met cafeïne verbeterd het denkvermogen en stimuleert de informatieverwerking in de hersenen. Maar dat is nog niets nieuws en al lang bekend. Maar... het mooiste is dat dit nu ontdekt is bij zowel uitgeruste mensen als mensen met een slaaptekort.
Uit recent onderzoek naar het effect van cafeïne op slaap en cognitie blijkt dat mensen na koffieconsumptie sneller reageren, beter hun aandacht ergens op kunnen richten en minder fouten maken. Aan de universiteiten van Groningen en Amsterdam heeft men alle onderzoeken op het gebied van slaap en cognitie op een rij gezet om de invloed van cafeïne hierop te onderzoeken.
En daaruit blijkt dat koffie niet alleen een gunstig effect heeft op de cognitie als er sprake is van een slaaptekort, maar ook bij uitgeruste mensen. Naarmate er meer sprake is van een slaaptekort is het effect van de cafeïne wel groter.
Koffie is ook een uitstekend middel tegen mentale vermoeidheid. Mentale vermoeidheid is wel wat anders dan slaperigheid. Slaperigheid bouw je in de loop van de dag op en kun je alleen oplossen door te gaan slapen. Door koffie te drinken kun je slechts het moment van slapen uitstellen. Mentale vermoeidheid treedt bijvoorbeeld op als je lang dezelfde werkzaamheden achter elkaar doet en daardoor steeds minder gemotiveerd raakt. Slapen helpt dan niet, het drinken van koffie of verandering van werkzaamheden wel.
Volgens dr. Monique Lorist, universitair hoofddocent experimentele psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, kan cafeïne indirect de biologische klok beïnvloeden. Handig bijvoorbeeld bij een jetlag, een nachtdienst of als je 's nachts wilt doorstuderen. Door een kop koffie met cafeïne te drinken kun je de slaperigheid tegengaan en zo het moment van slapen uitstellen. Maar het is wel een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk is het wel belangrijk om een keer de benodigde uren te gaan slapen.
Bron: ICS-Vending.com