Migrainepatiënten hebben vaak een haat-liefdeverhouding met cafeïne en koffie. Bij de een helpt de vasoconstrictor in cafeine (geeft een bloedvat vernauwende werking) de migraine te verlichten. Bij de ander zorgt het er juist voor dat de migraine wordt verergerd.
Mensen die regelmatig grote hoeveelheden koffie drinken krijgen last van ontwenningsverschijnselen als ze hun dagelijkse cafeïne of kopje koffie niet krijgen. Drink je regelmatig koffie en heb je aanleg voor migraine en beslis je om te stoppen met de koffie… dan zal de hoofdpijn onherroepelijk verergeren.
Vaak wordt gedacht dat een klein beetje cafeïne al een migraine kan veroorzaken, maar dat is overdreven. Voor cafeïneverslaafden is het wel beter om de koffie- en cafeïneconsumptie langzaam te minderen om het lichaam hieraan te laten wennen. Op den duur zal het lichaam niet meer om cafeïne vragen en koffie en migraine minder van toepassing zijn.
Pijnstillers bevatten vaak cafeïne. Redenen hiervoor zijn de vernauwende werking van cafeïne op bloedvaten (verlicht voor sommige mensen migraine pijn) en dat studies hebben aangetoond dat veel pijnstillers een groter effect hebben wanneer ze worden gecombineerd met cafeïne.
Cafeïne zit in vele producten. Het is veelal bekend dat er cafeïne in koffie of cola zit, maar wist u ook dat cafeïne wordt gebruikt in veel frisdranken of in chocolade. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cafeïne erin zit.
Bron: 365 Days 365 Plays