Morsen van koffie is menselijk


Iedereen heeft het wel een keer meegemaakt. Je hebt net een lekker kopje koffie gezet en je loopt ermee naar de tafel om hem daar neer te zetten. En wat gebeurt er onderweg: er gaat wat van je heerlijke koffie over het kopje en je morst daardoor iets.


Maar wat blijkt nu: het is bewezen dat morsen menselijk is en niet iets om je voor te schamen. De ingewikkelde interactie tussen je lichaamsbewegingen en de koffie is namelijk de oorzaak. Het is niet iets om aan te ontsnappen. Iedereen heeft er last van dat lopen met een beker, kopje of glas met daarin een vloeistof, bijvoorbeeld koffie, geheid leidt tot morsen.


De snelheid van het heen en weer klotsen van de koffie hangt af van de vorm en de afmeting van het kopje waar het in zit. Amerikaanse onderzoekers hebben geconstateerd dat de veelvuldigheid van het klotsen van ons alledaagse kopje koffie samenvalt met de maat van onze benen als we lopen. De consequentie is dat we de beweging van de koffie versterken met elke stap die we zetten als we niet opletten. En het gevolg daarvan is weer dat de koffie er uiteindelijke overheen zal gaan en we dus morsen.


Rouslan Krechetnikov, ingenieur van de University of California in Santa Barbara, heeft een experiment georganiseerd en heeft de bevindingen in het natuurkundig tijdschrift Physical Review E gepubliceerd. Hij heeft met een sensor en camera de bewegingen van een persoon onderzocht. Deze proefpersoon heeft een parcours afgelegd met in zijn hand een gevulde kop.


Het onderzoeken naar het morsen van koffie is wetenschappelijk misschien wat minder relevant dan het onderzoeken hoe je vloeistof in een tankwagen onder controle kunt houden. Maar iedereen kan zich er wel in herkennen.


De onderzoekers hebben niet echt vernieuwend advies om het morsen tegen te gaan: langzamer lopen, niet teveel koffie in een kopje en opletten om ervoor te zorgen dat het er niet overheen gaat.


Bron: standaard.be