Finland gelukkigste land van de Verenigde Naties

Finland staat op de eerste plek van het World Happiness Report van de Verenigde Naties, oftewel in Finland wonen de gelukkigste mensen van de wereld. Het puntentotaal per land is kort gezegd de som van scores voor welvaart, sociale verbondenheid, levensverwachting en keuzevrijheid van de burgers. Nederland stond in 2019 op de vijfde plaats en is in 2020 één plaats gezakt naar de zesde plaats. België staat in 2020 op de twintigste plaats.

De onderzoekers kijken naar de jaren die mensen gemiddeld in gezondheid leven, of mensen iemand in de naaste omgeving hebben en naar de vrijheid om levenskeuzes te maken. Zaken als vrijgevigheid, vrij zijn van corruptie en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking tellen ook mee.

Nederland scoort hoog als het gaat om sociaal vertrouwen en steun. In de huidige omstandigheden met het coronavirus dat zich razendsnel verspreidt is sociale steun belangrijker dan ooit. Daarnaast is opvallend dat volgens het rapport Nederland een van de weinige landen in de lijst is waar mensen die in de stad wonen minder gelukkig zijn dan mensen op het platteland.

De Italiaanse koffiebranderij Illy, voluit Illycaffè genoemd, is met de Ernesto Illy Foundation en haar koffiebranderij illycaffe één van de ondersteunende partners van het Word Happiness Report, naast Davines Group, Blue Chip Foundation, The William, Jeff and Jennifer Gross Family Foundation en Unilever’s grootste ijsmerk Ola. Het rapport zelf is een publicatie van The Sustainable Development Solutions Network, mogelijk gemaakt door gegevens van The Gallup World Pol.

De top 20 gelukkigste landen zijn:
1. Finland
2. Denemarken
3. Zwitserland
4. IJsland
5. Noorwegen
6. Nederland
7. Zweden
8. Nieuw-Zeeland
9. Luxemburg
10. Oostenrijk
11. Canada
12. Australië
13. UK
14. Israël
15. Costa Rica
16. Ierland
17. Duitsland
18. USA
19. Tsjechië
20. België

Bron: Hart van Nederland