32 miljoen koppen koffie per dag

Nederlanders zijn de grootste koffiedrinkers ter wereld. Gemiddeld drinken Nederlanders 148 liter koffie per persoon per jaar, zo’n 3 koppen koffie per dag. Met 32,2 miljoen koppen koffie per dag zijn Nederlanders voor koffiebranderijen dus interessant. En de meeste koffie wordt in een zakelijke omgeving gedronken.

De trend de laatste jaren is steeds meer richting de luxere koffie’s. Koffie’s als latte macchiato caramel, cappuccino of een wiener melange. Nederland was vroeger het land van de filterkoffie, maar tegenwoordig wordt er meer koffie gezet koffiecups, met koffiepads of met verse koffiebonen. Wel gezin heeft niet een Nespresso, Nescafé Dolce Gusto of Lavazza A Modo Mio koffiemachine thuis staan.

De trend van luxe koffie’s is van thuis overgewaaid naar de kantoren. Nergens ter wereld staan zoveel koffieautomaten op het werk als in Nederland. En er komt niet alleen koffie en thee uit. Een beetje koffiemachine op kantoor heeft tegenwoordig koffie, cappuccino, espresso, choco-café, choco-de-luxe, koffie-verkeerd en ga zo nog maar even door. Nederland is eigenlijk het enige land ter wereld waar koffie op het werk een onmisbare arbeidsvoorwaarde is.

De wereldwijde koffieprijs

Wereldwijd is de koffieprijs op dit moment flink aan het dalen. Het regent de laatste tijd flink in Brazilië waardoor de verwachting is dat er veel en goede arabica koffiebonen van de koffieplantages gaan afkomen. Maar de koffiemarkt schommelt nogal. Want vorig jaar steeg de koffieprijs met 50%, destijds door slechter weer. De daling heeft dus helaas nog geen effect op de verkoopprijzen van koffie.

Selecta, één van de grotere partijen voor zakelijke drankenmachines, is vanwege haar samenwerking met Shell een belangrijke koffieaanbieder. Op de Shell tankstations, die niet groot genoeg zijn voor een Starbucks winkel, heeft Selecta on-the-go winkels. In Europa beginnen 6 miljoen mensen, vaak zonder dat ze zelf weten, de dag met Selecta koffie.

Bron: Telegraaf