Provinciebestuur Oost-Vlaanderen wil label Fairtrade Provincie


Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen wil graag het label Fairtrade Provincie behalen. Deze titel past namelijk goed binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van de provincie Oost-Vlaanderen. Er wordt al jaren koffie met het fairtrade-label Max Havelaar in de provincie geschonken, recent is er een nieuw contract afgesloten voor de afname van meerdere fairtrade producten in alle provinciale diensten, instellingen en scholen.


De koffie is afkomstig van de koffiebrander Beyers uit Puurs. Deze koffiebrander is ook exclusief verdeler van het Italiaanse koffiemerk Caffé Kimbo. Dit koffiemerk is de nummer 2 in Italië in espressokoffie en is afkomstig uit Napels. Volgens kenners proef je in Caffé Kimbo koffie de kracht en intensiteit van de vulkaan Vesuvius, vlakbij Napels gelegen.


Witte en rode wijn en fruitsap, allen met het fairtrade keurmerk zijn afkomstig van Oxfam. Producten met dit keurmerk voldoen aan de normen voor eerlijke handel. Boeren en telers hebben een eerlijk loon gekregen. En daarnaast is er vanuit het keurmerk zorg voor hun rechten en gezondheid.


De provincie heeft voor thee met het UTZ-certified label gekozen. Dit duurzame label garandeert goede arbeidsomstandigheden en een beperkte impact op het leefmilieu. En is vooral gefocussed op het productproces.


De appelsap is voortaan ook fairtrade en afkomstig van de firma Verhofstede uit Lokeren. Afkomstig van de zogeheten korte keten. Een korte keten is een manier van verkopen waarbij er een directe band is tussen producent en consument. Steunt de lokale economie en garandeert superverse kwaliteitsproducten rechtstreeks afkomstig van de boer.


Het personeel dat werkzaam is voor de provincie zal als eerste kunnen kennismaken met de nieuwe producten op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.


Bron: Nieuwsblad.be