• Levering binnen 24 uur

    Op werkdagen voor 21.00 uur besteld = morgen in huis

  • Gratis verzending boven 75,-

    Binnen Nederland. Daaronder 3,95

Koffievergelijk 9.5 van 10 op basis van 1094 gebruikersrecensies.

Overname koffiemerk Illy op komst?

Geplaatst op 23 Juli 2018

Grote koffieconcerns mogelijk interesse in Illy


Komt er een mogelijk einde aan de zelfstandigheid van het Italiaanse familiebedrijf Illycaffè, kortweg Illy genoemd?

JAB Holding, de Douwe Egberts moeder, en de Zwitserse voedingsreus Nestlé, bekend van Nespresso en Dolce Gusto, hebben mogelijk interesse in de overname van het koffiemerk. Maar … het familiebedrijf, in 1933 opgericht door Francesco Illy, zou vooralsnog niet willen verkopen.

Consolidatieslag in de koffiemarkt

Volgens persbureau Bloomberg past deze overname in de consolidatieslag die er gaande is op de koffiemarkt. De markt wordt langzamerhand verdeeld tussen drie spelers: JAB Holding, Nestlé en Starbucks. Vooral JAB Holding, van de steenrijke Duitse familie Reimann, is op overnamepad. Het kocht eerder dit jaar nog de Britse lunch- en koffieketen Pret A Manger. Daarnaast is het ook al eigenaar van de Amerikaanse frisdrankengroep Dr Pepper en het schoenenmerk Bally.

Het koffiemerk Illy

De Italiaanse koffiebrander Illy is één van de grotere nog zelfstandige koffiebranders ter wereld, nu geleid door de derde generatie van dezelfde familie. Met een omzet van € 460 miljoen en actief in 140 landen, is het toch slechts een nichespeler in de sector, met slechts een marktaandeel van 0,2%. Zelfs het bekende Italiaanse bedrijf Lavazza heeft wereldwijd slechts een marktaandeel van 2,5%.

Volgens bestuursvoorzitter Andrea Illy, voorzitter van de raad van bestuur van illy, is er regelmatig contact met bedrijven uit de koffiesector om niet-concurrerende zaken te bespreken, zoals koffie en gezondheid, aanpassing aan klimaatveranderingen en marktstandaarden. Maar volgens Andres Illy zijn alle veronderstellingen over een overeenkomst ongepast.

Toch verwachten analisten dat koffiemerken als Illy, zelfs Lavazza, het moeilijker en moeilijker krijgen om te concurreren wanneer je niet groeit in een wereld die aan het consolideren is. Zo liet Illy recent wel weten op zoek te zijn naar een partner voor zijn overige activiteiten binnen de Illy Group, voornamelijk chocolade en thee. Een beursgang zou echter ook mogelijk kunnen zijn. Analisten verwachten dat Illy mogelijk toch interesse heeft in een overname bij betaling van minimaal drie keer de jaaromzet.

Kenmerkende Illy koffieblikken

Het Italiaanse Illy heeft zijn hoofdkantoor in Triest en naar schatting een kleine 1000 mensen aan het werk. Het bedrijf is opgericht in 1933 door Francesco Illy en heeft zowel het eerste automatische koffiezetapparaat als een automatisch verpakkingssysteem voor koffie uitgevonden.

Het bedrijf is vooral bekend door zijn espresso in kenmerkende koffieblikken, waarbij koffie onder druk is opgeslagen om de aroma’s te vangen, fixeren en langdurig te beschermen, een drukverpakking genoemd. Waar andere koffiebranderijen koffie vacuüm opslaan, worden de blikken bij Illy met inert gas onder druk gebracht, een gas dat onmiddels oplost bij het openen van een blik. Want als koffie in contact komt met lucht gaat veertig procent van het aroma binnen acht uur verloren.


Bron: Distrifood.nl


Laat een reactie achter

Verfijn hieronder je opdracht

(of typ verder in de zoekbox hierboven):

producten

Zoek op prijs