De perfecte koffie zetten doe je niet zo maar. Van de temperatuur van het water tot het kopje, het speelt allemaal een belangrijke rol als je de perfecte kop koffie wilt zetten. Onderstaand de tips van de Britse kok Heston Blumenthal, bekroond met Michelin sterren. Volgens Blumenthal behoort een goede kop koffie, rijk, smaakvol en een beetje bitter te zijn. En wil je een gestoomde melk toevoegen, bijvoorbeeld voor een cappuccino, dan moet die romig zijn.

Stappenplan voor de perfecte koffie

Branden van koffie Brandgraad. Het brandproces bij koffie is erg belangrijk omdat de smaak zich tijdens deze fase ontwikkeld. De koffiebonen gaan van groen naar zwart en er vinden duizenden chemische reacties plaats. Er komen rijke, complexe en aromatische olien vrij. Na ongeveer 3 weken beginnen koffiebonen die blootgesteld worden aan licht en lucht al hun aroma te verliezen, belangrijk om dus versgeroosterde koffiebonen te gebruiken of eerder gebrande koffiebonen goed te bewaren. Is een verpakking eenmaal geopend, bewaar de koffie dan op een donkere en luchtdichte plaats.

Malen van koffiebonen Malen. Bij het malen van koffiebonen komen aromamoleculen in de lucht vrij. Zorg ervoor dat je na het malen de koffie direct gaat gebruiken. De grootte van de korrels is ook van belang. Hoe groter de korrels, hoe minder goed het water door de koffie kan lopen. En dus krijg je een slappere koffie. Bij kleine korrels is het efect omgekeerd, het water heeft dan langer nodig om door de koffie te lopen en het eindresultaat wordt dan bitter.

Temperatuur van het water Watertemperatuur. Water voor koffie moet niet kokend zijn, maar tussen de 92 en 94 graden is perfect. De aroma-bevattende oliën in koffie moeten opgelost worden, maar de bittere alkaloïden moeten achterblijven in de koffie.

Het koffiekopje Koffiekopje. Een perfect koffiekopje is wat dikker, zodat het de warmte goed vasthoudt. De beste vorm voor een koffiekopje is rond, optimaal voor een schuimlaag. Verwarm het kopje altijd voor, zodat de koffie niet te snel afkoelt en het prettig drinkt.

Melk Melk in de koffie. Bij het stomen van melk is het belangrijk dat de melk niet oververhit wordt (melkkannetje wordt dan ook te warm voor je handen), dat kan een bitter resultaat geven doordat de suikers en proteïne mogelijk verschroeit worden. Het schuim moet wel wat stevig zijn, want als het te luchtig is dan proef je alleen koffie omdat de melk erboven blijft drijven. Het lekkerste resultaat wordt behaald met volle melk.


Bron: Goedgevoel.be