Perfecte kop thee in 5 stappen

Iedereen zet thee op zijn eigen manier. De één laat het thee lang trekken, terwijl de ander het theezakje een paar keer op neer haalt in het water. En de één gebruikt losse thee, terwijl een ander de voorkeur geeft aan een kant en klaar zakje thee. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak en voorkeur.


Toch kun je 5 stappen volgen om jouw kop thee nog lekkerder de laten smaken.


1. Water koken

Neem vers water, laat de kraan heel even doorlopen voor je het water in je waterkoker of fluitketel giet. Hier wordt de thee lekkerder van. Dus gebruik niet het water wat al eerder in je waterkoker heeft gekookt. Gebruik alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt, voor het aantal koppen of je theepot


2. Theepot voorverwarmen

Je kunt je theepot het beste eerst even voorverwarmen, zodat je thee langer warm blijft. Giet wat kokend water in de pot. Draai de theepot een aantal keren rond, zodat de hele theepot wordt verwarmd. Laat het hete water ongeveer een minuut in de theepot staan en giet dan het water eruit.


3. Theeblaadjes in de theepot

Als de theepot warm is kan je de thee erin doen. Voor losse thee geldt 1 à 2 theelepels thee per theekop. Voor een hele pot thee houdt je dezelfde hoeveelheid thee aan per kop, die je uit de theepot haalt, en nog een extra theelepel thee voor de pot. Als je sterke thee lekker vindt, gebruik dan nog een theelepel extra. Smaken verschillen per slot van rekening.


4. Water toevoegen

Het klinkt logisch: water toevoegen bij de thee. Maar belangrijk is om te weten dat elke theesoort zijn eigen temperatuur water nodig heeft om echt lekker te worden. Zwarte thee heeft bijvoorbeeld water nodig dat net gekookt is en groene thee wordt het lekkerst met water van ongeveer 70 graden. Bij deze een overzicht van thee en watertemperaturen:

zwarte thee 100⁰C (2-4 minuten laten trekken)

groene thee 70⁰C-90⁰C (2-3 minuten laten trekken)

witte thee 70⁰C-80⁰C (3 minuten laten trekken)

kruiden thee 100⁰C (5-10 minuten laten trekken)

rooibos thee 100⁰C (5-10 minuten laten trekken)

oolong thee 85⁰C-90⁰C (2-3minuten laten trekken)

honeybush thee 100⁰C (5-10 minuten laten trekken)


5. Thee drinken

Laat de thee volgens bovenstaand schema trekken, maar niet langer dan 10 minuten. Giet de thee door een filter of zeefje bij losse thee, indien je geen thee-ei hebt gebruikt. Je kan dezelfde thee opnieuw gebruiken bij een tweede kop thee. Je hoeft alleen maar nieuw vers water te koken. Laat de thee alleen wel een extra minuut trekken.


Bron: Loveforthea