Pure chocolade verkleint kans op hartaanval


Als je tien jaar lang elke dag een pure reep chocolade eet, heb je minder kans op een beroerte of hartaanval. Je moet dan wel de echt pure donkere chocolade eten, met minimaal 70 procent cacao, die erg bitter is.


Ruim 200 Australiërs hebben meegedaan aan het onderzoek van de Monash University. Uit het onderzoek is gekomen dat in een periode van 10 jaar zeventig dodelijke hartaanvallen wordt voorkomen op elke 10.000 chocolade-eters. Het onderzoek is in het vaktijdschrift British Medical Journal gepubliceerd.


Onderzoekster Ella Zomer van de Monash University steld: ‘De donkere chocolade kan een alternatief zijn voor, of een aanvulling op medicijnen voor hartpatiënten.’ Het blijkt namelijk dat veel mensen liever chocolade eten dan pillen te slikken.


Het gunstige effect van pure donkere chocolade zit hem in de antioxidanten. En dat is nou precies waar er veel van inzitten in donkere chocolade. Antioxidanten zorgen ervoor dat de bloedvaten worden verwijdert en dit zorgt er weer voor dat de bloeddruk wordt verlaagt. Hetzelfde effect is ook gemeten bij felgekleurd fruit zoals bosbessen, frambozen en rode appels en ook bij groene thee.


Door een eerder onderzoek is er aangetoond dat pure chocolade goed is voor het hart, maar ook kan helpen bij het afvallen. Gematigde chocolade eters wogen toen minder ten opzichte van de proefpersonen die nooit en heel af en toe chocolade eten. Chocolade zou voor minder vetopslag zorgen om zo de extra calorieën te compenseren.


Toch waarschuwen deskundigen er wel voor dat overmatig veel eten van chocolade echter ook dik maakt. En dat kan juist weer leiden tot hart- en vaatziekten. Maar de onderzoekers geven het advies om een chocolade dieet in combinatie met voldoende beweging te doen.


Bron: elsevier.nl