Latte van peperkoek
De herfst is in het land, tijd voor heerlijke warme drankjes en gerechten. Hierbij het recept voor een latte van peperkoek, uit het boek ‘Peperkoek, 150 X anders’ van Jan Borms.
benodigdheden voor 1 kop Latte:
half stukje peperkoek
6 eetlepels suiker
80 milliliter water
kwart theelepeltje gemberpoeder
kwart theelepeltje kaneelpoeder
half kopje espresso of sterke koffie
paar druppels vanille extract
200 milliliter melk
Optioneel slagroom
Bereidingswijze
Neem een klein pannetje en meng daarin het water, het gemberpoeder, de suiker, het kaneelpoeder en het vanille extract. Als alles goed vermengt is, voeg je er verkruimelde peperkoek bij.
Zet de pan op een laag tot middelhoog vuur en blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost. Op het moment dat het mengsel kookt, laat je het ongeveer 15 tot 20 minuten door pruttelen op een laag vuurtje. Roer regelmatig. Op het moment dat er een peperkoeksiroop ontstaat, zet je het vuur uit.
Zet een espresso of een kopje sterke koffie.
Verwarm de melk in de magnetron.
Neem een grote (doorzichtige) mok en giet er een half kopje espresso of sterke koffie in. Giet dan de peperkoeksiroop erbij en meng dit door de espresso of sterke koffie.
Giet daarna de hete melk bij de espresso met peperkoeksiroop en meng dit nogmaals.
Om het helemaal af te maken voeg een grote toef slagroom toe met daarop een snufje kaneel- of gemberpoeder.
Bron 1: 'Peperkoek, 150 X anders', Jan Borms (Borgerhoff & Lamberigts, € 24,99)
Bron 2: Goedgevoel.be