Week krenten of rozijnen voor oliebollen in thee


Zelf thuis de lekkerste oliebollen bakken? Het geheim van de chef? Eigenlijk is er niet één geheim, maar gelden er drie belangrijke geheimen:
1.Het juiste gist. Geen zakjes gedroogde gist of bier. Nee, het beste gist haal je bij de bakker, bakkersgist. Voor 20 oliebollen heb je zo’n 25 gram bakkersgist nodig
2.Krenten en/of rozijnen kun je natuurlijk weken in water, maar in thee is het nog veel lekkerder. Overgiet de krenten en/of rozijnen met goede sterkte zwarte thee en laat het geheel minstens 8 uur staan. Wel de krenten en/of rozijnen minimaal 2 uur goed laten uitleggen zodat ze weer lekker stevig worden.
3.Bakken doe je het beste in kokosolie. Kokosolie is zeer hittestabiel, het heeft ook een hoger rookpunt dat vrijwel alle andere soorten oliën. Soorten olien hebben allemaal een verschillend rookpunt. Daarboven ontstaan vieze geur- en smaakstofjes die het eten verpesten. Voor een kokossmaak hoef je niet bang te zijn, de meeste kokosolies zijn volledig ontgeurd. Kokosolie is helaas wel vrij prijzig, voor een bak van 2,5 liter betaal je tussen de 20 tot 40 euro.

Benodigdheden voor 20 oliebollen

1 biologische citrolen 1 zure appel 75 gram rozijnen 75 gram krenten een halve liter melk 25 gram bakkersgist 1 theelepel suiker 500 gram bloem 1 theelepel zout 1 theelepel kaneel Olie voor het frituren, bij voorkeur kokosolie

Bereidingswijze oliebollen

1. Rasp de citroen en pers deze uit 2. Snij de geschilde zure appel in kleine blokjes 3. Besprenkel de appel met het uitgeperste citroensap. 4. Verwarm de halve liter melk, tot het ongeveer handwarm is 5. Verkruimeld de bakkersgist, doe daar de suiker bij en meng het met ongeveer 100 ml van de handwarme melk 6. Meng de bloem met het zout, maak een kuiltje in het midden en giet daar de gistoplossing in (stap 5) en de rest van de melk en het kaneel 7. Meng het geheel tot een glad beslag en laat dit ongeveer één uur rijzen op een warme plaats.

Frituren: verwarm de kokosolie (of andere olie) tot 190 °C. Maak met een ruime lepel of natte ijsschep bolletjes ter grootte van een bolletje ijs en doe deze in de olie. Frituur nooit meer dan 4 oliebollen tegelijk. Laat ze uitlekken en bestrooi eventueel met poedersuiker.


Bron: Telegraaf.nl