Koffieprijs wordt hoger door regen


Koffie gaat duurder worden. Dat is de verwachting van handelaren, veroorzaakt door het slechte weer in Brazilië en de geringe voorraden bij Vietnamese koffieboeren.


Koffieland Brazilie

Het weer in het belangrijke koffieproducerende land Brazilië is in augustus slecht begonnen. Het is op dit moment erg nat, terwijl normaal gesproken augustus een droge maand is. Door de vroege regenval komen de koffieplanten eerder in bloei te staan dan normaal. En dat is schadelijk voor de koffiebonen.


Internationaal koffiehandelaar Terra Forte merkte afgelopen week direct effect van de situatie in Brazilie. De prijzen voor koffiebonen schoten in een week tijd omhoog. Gemiddeld genomen wordt er 80 dollarcent per kilo koffiebonen meer betaald dan begin dit jaar. Een kilo ongebrande koffiebonen kost gemiddeld net iets minder dan $4,-.


Koffie en Vietnam

Koffieboeren in Vietnam, de grootste producent van de robusta koffiebonen, houden op dit moment hun voorraden op het laagste niveau sinds 2012. De koffieboeren zijn niet bereidt om koffiebonen op het huidige prijsniveau te gaan verkopen. Voorraden worden bewust gering gehouden en kooporders afgehouden. Verwacht wordt dus dat de koffieprijzen, mede door deze situatie in Vietnam, nog verder gaan stijgen. Hiermee is koffie één van de populairste producten qua rendement, interessanter dan cacao of palladium.


Starbucks

Koffieketen Starbucks, de grootste koffieketen ter wereld, heeft inmiddels al stappen gezet en de koffieprijzen verhoogd. Als één van de eerste grote ketens heeft het de koffieprijs met 10 tot 20 dollarcent verhoogd. Maar… eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de prijs van koffiebonen slechts een klein percentage van de totale prijs is, slechts gemiddeld 10 procent bepaald de totale prijs van een drankje bij Starbuks.


Bron: Telegraaf