Rijprestaties verbetert door kopje koffie


Uit onderzoek in Psychofarmacology blijkt dat de rijprestaties tijdens een autorit verbetert kunnen worden door één kop koffie. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je minder slaperig wordt en dit heeft tot gevolg dat je minder slingert op de autobaan.


De Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) heeft al eerder gepubliceerd dat de Universiteit van Utrecht onderzocht heeft dat het drankje Redbull een positieve uitwerking heeft op de rijprestaties.


De simulatietest werd door dezelfde onderzoekers nogmaals uitgevoerd, maar in plaats van een energydrank werd nu een kop koffie gedronken. Voor de proef hebben 24 gezonde mensen vier uur op een virtuele snelweg gereden. Tijdens de pauze van 15 minuten, na twee uur rijden, hebben ze een kop koffie gedronken waar 80 gram cafeïne inzat of een kop cafeïnevrij.


Tijdens de vier uur durende rit moesten de deelnemers zoveel mogelijk rechts blijven rijden met een constante snelheid van 95 km/uur. Verkeer dat langzamer reed, mochten ze wel inhalen. De vrijwilligers moesten elk uur aangeven hoe ze hun rijgedrag vonden en of ze slaperig waren. Na een week werd dezelfde proef nogmaals uitgevoerd, alleen kregen alle deelnemers de andere koffievariant. Zo hebben alle vrijwilligers zonder en met cafeïne de test gereden.


De hoeveelheid cafeïne (80 mg) zorgde al voor een beduidend verschil: de deelnemers die cafeïne hadden gedronken slingerde in het 1e uur en in het 2e uur na de pauze minder dan de cafeïnevrije groep en reed ook met een gelijkmatigere snelheid. De cafeïne groep bleek ook minder moeite te hebben om de proef uit te voeren, hadden minder last van slaperigheid en gaven aan dat zij zichzelf 1 uur na de pauze beter vonden rijden. Een uur later was het verschil met de controlegroep niet meer veelzeggend.


Eén kop koffie met cafeïne lijkt ervoor te zorgen dat je alert achter het stuur kunt zitten. Maar of dat op een echte snelweg ook zo is?


Bron: ntvg.nl