Recept rijst in groene thee gekookt met thee saus

Benodigdheden voor 4 personen

300 gr broccoli 2 courgettes 2 paprika’s 100 gr taugé 200 gr peultjes 1,6 liter water 6 el gehakte peterselie (kan vers of uit de diepvries) 24 gr losse groene thee (in een theebuidel) 300 gram witte rijst (ongeveer 75 gram per persoon) 8 el Mediterrane olijfolie Theebuidels Braadpan of wok 2 grote kookpannen

Benodigdheden voor de saus

800 ml kruiden- of groentebouillon van een tablet 8 el suiker 6 el maïzena 40 gr losse groene thee (in een theebuidel)

Bereidingswijze saus

Verwarm de bouillon in een pan en laat in een theebuidel 40 gram losse groene thee ongeveer 3 tot 4 minuten trekken. Verwijder daarna de thee en voeg de suiker toe. Neem 8 tot 12 eetlepels van de bouillon en meng dit met de maïzena. Giet dit vervolgens bij de rest van de bouillon en verwarm al roerend de saus tot deze gebonden is. Laat de saus dan afkoelen.

Bereidingswijze

Snij de paprika en courgette in blokjes en de broccoli in kleine roosjes. Verwijder van de peultjes de puntjes.

Breng voor de rijst 1,6 liter water aan de kook en laat 24 gram losse groene thee in een theebuidel hierin trekken voor 3 tot 4 minuten. Haal daarna de theebuidel uit het water. Voeg de gehakte peterselie toe aan het water en de rijst. Kook de rijst 15 tot 20 minuten of volg de aanwijzing op de verpakking van de rijst.

Blancheer in kokend water kort alle groenten, behalve de taugé. Giet dan dit af, maar vang wat kookvocht op. Spoel over de groente koud water.

Doe in een wok olijfolie en roerbak 2 tot 3 minuten de groenten, zonder de taugé. Voeg de saus toe met eventueel een beetje kookvocht van het blancheren. Verwarm alles. Voeg daarna de taugé toe.

Serveer de saus met de groente met de rijst, gekookt in groene thee.

Bron: Theeleaf.nl