Wetenschappers kwamen hier achter toen ze koffieachtige sap bekeken onder een microscoop.
Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania irriteerden zich vermoedelijk aan de koffieringen op hun tafel. Ze onderzochten de bron van deze kwestie en het lukte hen om sappen die op koffie lijken gelijkmatig te laten opdrogen. Wanneer deze opdrogen, bewegen de kleine koffiedeeltjes zich naar rand van de druppel. Deze deeltjes zorgen voor de cirkelvormige plek die zo kenmerkend is voor gemorste koffie.
De onderzoekers deden de onderzoeken met zeer kleine plastic deeltjes. Het bleek dat vloeistof met cirkelvormige deeltjes een ringvormige vlek achterlieten. En ellipsvormige deeltjes lieten weer hele andersoortige vlekken zien.
Klinkt als een 'belangrijk' onderzoek, maar wat kunnen we met de uitkomsten? Het kan leiden tot veranderingen In de verfindustrie. Nu worden er bijvoorbeeld voor het milieu belastende chemicaliën gebruikt om verf egaal te laten opdrogen. Het lijkt er dus op dat door gebruik,aking van ellipsvormige in plaats van cirkelvormige verfdeeltjes chemicaliën mooi egaal opdrogen.
Bron: Kijk