Koffieketen Starbucks heeft grote belastingvoordelen in Nederland


De grootste koffieketen ter wereld Starbucks geniet van grote belastingvoordelen in Nederland. De belastbare winst, zogenaamde rulings genoemd, is tot minimale proporties teruggebracht. Alles in overleg met de Belastingdienst. Maar… de Europese Commissie vermoedt dat dit een vorm van verboden staatssteun is en onderzoekt de zaak.

Nederland geeft volgens de Europese Commissie staatssteun aan de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Het belastbare inkomen va Starbucks is volgens de Europese Commissie door Nederland niet goed berekend. De koffieketen heeft een bedrijf (vennootschap) in Nederland die koffiebonen voor de hele keten roostert en distribueert. Dat bedrijf verkoopt vervolgens de koffiebonen aan vestigingen in andere landen.

Volgens de commissie wordt er te weinig winst aan het Nederlandse bedrijf toegekend. En daardoor kon de Belastingdienst minder belasting heffen dan eigenlijk zou moeten. Een rekenvoorbeeld van de commissie voor één jaar. In het jaar 2010/2011 had de vestiging in Nederland, Starbucks Manufacturing EMEA BV geheten, een belastbare winst van 1,4 miljoen euro, conform afspraken gemaakt met de Nederlandse Belastingdienst. De Europese Commissie komt echter op een belastbare winst van 13 miljoen. Dus … in plaats van de betaalde belasting van 338 duizend euro moet eigenlijk het tienvoudige betaald worden.

Belasting terugbetalen door Starbucks?

De Europese Commissie in Brussel is maanden intensief bezig geweest de deal van de koffieketen met de Nederlandse belastingdienst te onderzoeken. Een officieel eindoordeel moet nog komen, maar het zou kunnen resulteren in een flinke nabetaling van onterecht gekregen belastingvoordeel door Starbucks. Minister Dijsselbloem van Financien heeft al aangekondigd dat als de afspraken tegen de Europese regels zijn, hij direct actie gaat ondernemen. Nederland moet geen belastingparadijs worden.

Bron: Nos.nl