Koffieketen Starbucks sluit deal met restaurantketen Umoe Restaurant Group


De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft een deal gesloten met de Scandinavische restaurantketen Umoe Restaurant Group. De restaurantketen heeft maar liefst 250 locaties in Scandinavië, ter vergelijking Starbucks in Scandinavië nog slechts 8.


Topman Karen Kvalevåg van de Umoe Restaurant Group is zeer verheugd over het partnership. Volgens hem is de vraag naar premium koffie in Scandinavië de laatste jaren sterk toegenomen. Het belangrijkste is dan ook volgens hem om als eerste goede passievolle barista's te vinden die klanten van de Umoe Restaurant Group de Starbucks beleving kunnen geven.


In 2013 zullen de eerste Starbucks vestigingen, ontstaan vanuit dit partnership, in Oslo opengaan. Daarna volgt er snel een vestiging in Stockholm in Zweden.


Starbucks in Europa

Op dit moment haalt Starbucks nog weinig omzet uit Europa, slechts 8,5 procent. Daarnaast is het winstaandeel van Europa ook zeer gering. De operationele winstmarge in Europa is voor de koffieketen slechts 1 procent terwijl dit in Amerika ligt op 20 procent.


Starbucks in Scandinavië

De verwachting is dat de Amerikaanse koffieketen het ook in de Sandinavische landen zwaar gaat krijgen. De arbeidskosten zijn er namelijk zelfs nog 4 tot 8 procent hoger dan bijvoorbeeld in Groot-Brittannië. Voordeel is wel dat men in Scandinavië gewend is om een hoger bedrag te betalen voor eten en drinken.


Bron: Out-of-Home Shops