Amerikaanse koffieketen Starbucks opent vestigingen in koffieland Italie


De grootste koffieketen ter wereld Starbucks gaat in 2017 de eerste Starbucks-vestiging in Italië openen. Na ruim 30 jaar durft de koffieketen het aan om in het geboorteland van de espresso aan land te gaan. De eerste gelukkige is de stad Milaan.

De Amerikaanse koffieketen is sterk geïnspireerd door de Italiaanse koffiecultuur, met bijvoorbeeld de espresso, ristretto, macchiato of cappuccino. Het idee voor Starbucks is zelfs geboren in Italië, toen topman Howard Schultz in 1983 voor een beurs in Milaan was en daar typische Italiaanse espresso-cafés bezocht. Volgens de topman was de sfeer geweldig: romantiek, traditie, ruimte voor een goed gesprek en saamhorigheid. En al die ideeën werden meegenomen naar de Verenigde Staten.

De omvang van Starbucks

De koffieketen heeft op dit moment ruim 21.000 vestigingen in 70 landen. In EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) heeft Starbucks 2.400 vestigingen, slechts 10 procent dus van het totae aantal vestigingen. En Europa wordt door de koffieketen op dit moment als groeimarkt beschouwt. Wel past de koffieketen, net als fastfoodketen McDona;d’s doet, zijn aanbod aan de lokale smaken en gewoontes aan. Maar het was tot op heden nog niet vertegenwoordigd in Italië, het land wat ruim 150.000 koffiebars kent.

De koffieketen is voor de eerste Milanese Starbucks vestiging een samenwerking aangegaan met het Italiaanse bedrijf Percassi, dat zich bezighoudt met retail, vastgoed en cosmetica. De sterke Italiaanse espressocultuur moet namelijk terug te vinden zijn in de Starbucks vestiging, met de espresso als stralend middelpunt. Volgens Starbucks zullen er na Milaan nog vele vestigingen in Italie volgen. Wat een paar jaar geleden volgens de topman Schulz nog té gevoelig was, een Starbucks vestiging in koffieland Italie, gaat dus vanaf 2017 echt gebeuren.

Bron: Missethoreca.nl