Volgens de Rijksoverheid is een verdere stijging van de koffieprijs te verwachten. Dit blijkt uit een analyse van de hoge prijzen voor agrarische grondstoffen en voedsel, gedaan door de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dr. Henk Bleker.

De koffieprijzen zijn afhankelijk van meerdere factoren. Factoren als weersinvloeden, investeringsbeslissingen van producten en vraag en aanbod. Hierdoor zijn er pieken en dalen. Bij schaarste gaat de prijs omhoog. Vervolgens wordt er veelal meer geïnvesteerd in extra productie en stijgt het aanbod en zal de prijs veelal weer afnemen.

In 2010 en 2011 is door het slechte weer in de productiegebieden Indonesië, Vietnam, Colombia, delen van Centraal Amerika de oogst lager dan verwacht. En dat in combinatie met een hogere consumptie in opkomende economieën en in de koffieproducerende landen zorgt voor een stijgende prijs.

In 2010 was de markt voor koffie ongeveer aan de vraagkant even groot als aan de aanbodkant. In evenwicht dus. Doordat nu het aanbod lager is met een groeiende vraag, in combinatie met beperkte voorraden, is een verdere stijging van de koffieprijs te verwachten.

Bron: Nieuwsbank