De verkoop van koffie staat in Finland, het land waar per hoofd van de bevolking de meeste koffie wordt gedronken, onder druk. Volgens marktleider Paulig zijn de voortdurend stijgende prijzen daar de oorzaak van. De verkoopcijfers zijn inmiddels met 3% gedaald.
Bij het bereiken van de koffieprijs van 4,20 euro begon de Finse koffieconsumptie te dalen. De prijs van de Arabica koffiebonen, de meest gebruikte koffieboon in Finland, is ten opzichte van vorig jaar op de handelsbeurs in New York verdubbeld.
En het einde van de prijsstijgingen lijkt voorlopig nog niet in zicht. Grote oorzaak hiervan in de instabiliteit op de wereldwijd financiele markten en de sterk toegenomen vraag naar koffie.
Volgens een van de grootste koffiehandelaren ter wereld Volcafe zou het voor de Finnen goed zijn om over te stappen op Robusta koffie. De Robusta koffiebonen zijn in ruime mate aanwezig en stukken voordeliger. Enkele jaren geleden kostte een kilo koffiebonen in Finland nog 2 euro, maar op dit moment is die prijs al doorgestegen naar 3,50 euro.
Bron: Finlandsite.nl