Stijging koffieprijzen en zelfs dreiging tekort aan koffie


Droogte en hitte in het belangrijke koffieproducerende land Brazilië zorgt voor een stijgende koffieprijs en kan zelfs op termijn leiden tot een tekort aan koffie. Fervente koffiedrinkers worden geadviseerd om de komende weken extra koffiebonen in te slaan.


Brazilië is belangrijk voor de wereldwijde koffieproductie. Ongeveer een derde van de wereldwijde koffieproductie komt uit het Zuid-Amerikaanse land. Van arabica als robusta koffiebonen en van lage kwaliteit tot absolute topkwaliteit koffiebonen.


Volgens analisten kunnen de Braziliaanse koffieboeren dit jaar ongeveer slechts 52 tot 53 miljoen zakken koffiebonen oogsten vanwege de aanhoudende droogte en hitte in het land. En dit terwijl de wereldwijde koffievraag minimaal 55 miljoen zakken bedraagt. Voor het eerst in 5 jaar kan het zijn dat er een tekort aan koffie gaat komen. Vanwege een mogelijk tekort op korte termijn van koffie is de prijs de afgelopen maanden al fors gestegen. Maar liefst 86% steeg de prijs van koffie al de afgelopen 3 maanden op de termijnmarkt.


Suiker en melk in de koffie

Drink je je koffie met suiker? Dan heb je mogelijk dubbel pech. Brazilië is namelijk ook een belangrijke suikerproducent. En door de hitte is de prijs van suiker de afgelopen 3 maanden al met 11% gestegen.


Voor liefhebbers van koffie met melk variaties, zoals een cappuccino of latte macchiato, is er waarschijnlijk wel goed nieuws. Verwacht wordt dat de melkprijs de komende maanden gaat dalen, een trend die in landen om ons heen al te zien is, de prijzen zijn daar de laatste tijd al wat gedaald.


Bron: Telegraaf.nl