Suikerprijs stijgt dit jaar met 11 procent
Drink jij thee of koffie met suiker? Naast de gezondheidsvoordelen voor koffie of thee zonder suiker is er nu ook een financieel voordeel, de suikerprijs stijgt dit jaar met 11 procent. De reden voor deze prijsverhoging ligt vooral bij de extreme droogte in Thailand en India. Thailand, na Brazilië de grootste exporteur van suiker, heeft door de droogte een desastreuze oogst achter de rug.
De suikerproductie is dit seizoen met 30 procent gedaald tot 9 a 10 miljoen pond, waardoor dus de suikerproductie een stuk minder is dan in andere jaren. De andere grote suikerexporteurs zoals Brazilië, India en Thailand kunnen hiervan profiteren en extra suiker gaan exporteren, maar de andere landen hebben het qua suikerproductie ook zwaar. India gaat ook gebukt onder de effecten van extreem weer en in Brazilië neemt de suikerproductie jaarlijks af ten gunste van de productie van ehtanol.
Suikerconsumptie slinkt
De wereldwijde trend is om minder suiker te eten, overmatige suikerconsumptie is slecht voor je gezondheid. Daarom is de groei van de jaarlijkse menselijke consumptie van suiker in veel landen minimaal. Naar verwachting stijgt de wereldwijde suikerconsumptie in het seizoen 2019-2020 met 1,3%. In westerse economieën is de trens dat de groei steeds verder afneemt of zelfs een negatieve groei. In opkomende economieën, zoals India, Filipijnen, Indonesië en China, ligt de groei van de vraag nog relatief hoog.
Nederlanders eten gemiddeld 27 suikerklontjes per dag, zo’n 110 gram suiker. De richtlijn van het diabetesfonds is 12 suikerklontjes, 50 gram aan vrije suikers, voor een vrouw en 15 suikerklontjes, 60 gram vrije suikers, voor een man. De trens is dat de consumptie afneemt, maar het tempo van de jaarlijkse afname blijft wel laag.
Gezondheidsrisico’s
De norm is dat de suikerinname vermindert, maar dit blijkt nog moeilijk, vrijwel suikerloos door het leven gaan is vrijwel onmogelijk. Suiker zit namelijk van nature in veel gezonde producten zoals fruit, zuivel en sommige groenten. Het is dus juist de uitdaging om te minderen in producten waaraan suikers zijn toegevoegd door de voedingsindustrie. Vanwege de gezondheidsrisico’s van suiker zoeken voedselproducenten naar alternatieve zoetstoffen. Sommige overheden heffen inmiddels zelf belasting op suikerhoudende dranken.
Bron: Boerderij.nl