Cafeïne geeft boost aan lichaam en geest

Energiedrankjes inslaan om je door drukke tentamen of examenweken heen te slaan is niet nodig. Cafeïne blijkt de enige bruikbare ingrediënt in de drankjes te zijn, dus koffie drinken is even effectief.

Er wordt beweerd van energiedrankjes dat ze een boost geven aan lichaam en geest, de fysieke en cognitieve prestaties worden verbeterd. Maar het blijkt dat ingrediënten in de energiedrankjes als ginseng, guarana, taurine en vitamine B weinig tot niet effectief zijn. Het ontbreekt aan bewijs dat deze ingrediënten een belangrijke rol spelen. De cafeïne blijkt het enige bruikbare ingrediënt te zijn. Koffie drinken is dus even effectief als al die energiedrankjes.

Wetenschappers hebben om tot deze conclusie te komen tientallen eerder gedane studies bestudeerd. Zowel studies die enkel gingen over de ingrediënten van energiedrankjes als in combinatie met cafeïne. Er werd een heel zwak bewijs gevonden voor een positief effect van glucose- en guaranaextracten op de prestaties, maar verder geen enkel hard bewijs.

Daarnaast zijn de energiedrankjes erg ongezond. Ze bevatten zo'n 14 keer meer cafeïne dan frisdranken en het risico op diabetes, hartproblemen en gedragsstoornissen is daardoor groter. Artsen adviseren ook om kinderen vooral geen energiedrankjes te laten drinken. De drankjes kunnen tot 270 calorieën bevatten en veelal bewegen kinderen onvoldoende om diensten calorieën te verbranden. Het advies voor sportende kinderen is drink water.

Bron: Goedgevoel.be