Verdwijnen term THT zorgt voor minder verspilling


Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam wil de onduidelijke term ‘ten minste houdbaar tot (THT)’ vervangen door ‘lang houdbaar’. Onderzoek, uitgevoerd door het Wageningen Food & Biobased Research instituut, toont aan dat alledaagse producten als pasta, rijst en koffie door het vervangen van deze term minder worden weggegooid. Zelfs tot 31 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat weglaten van de THT datum zorgt dat de verspilling van pasta, rijst en koffie met 12 procent kan dalen. En als de THT datum wordt vervangen door lang houdbaar komt er zelfs 31 procent minder van deze lang houdbare producten, bij de vuilnis terecht.

Gemiddeld gooien Nederlanders jaarlijks 47 kilo aan levensmiddelen weg. En zo’n 16 procent gooit producten direct na het verstrijken van de THT datum weg, uit angst om ziek te worden of omdat de verwachting is dat de kwaliteit flink achteruit is gegaan. Maar voedingsmiddelen als koffie, pasta, ingeblikte vis, stroop, couscous, griesmeel, rijst, bonen in blik, suiker en sappen zijn vaak nog gewoon te gebruiken na de THT datum, zonder dat de voedselveiligheid in het geding komt.

Zet je zintuigen in

Het advies is om je zintuigen in te zetten om producten tegen of over de houdbaarheidsdatum te beoordelen. Ziet het product er nog goed uit, ruikt en smaak het nog goed? Dan kun je het prima nog gebruiken. Alleen producten met een ‘te gebruiken tot’ (TGT) kun je beter niet gebruiken na de houdbaarheidsdatum. Deze TGT datum vind je vooral op producten die snel bederven zoals vers(s) vlees en vis.

Fabrikanten zijn op dit moment verplicht een houdbaarheidsdatum op een etiket te plaatsen, alleen bij producten die op een speciale lijst staan hoeft dat niet. De Europese Commissie is tot nu terughoudend geweest om deze speciale lijst uit te breiden, maar misschien brengt dit onderzoek daarin verandering.

Bron: VMT.nl