In juni zal de Rotterdamse Coen van Sprang in Wenen Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap. Hij werkt in Rotterdam bij lunch- en espressobar Lebkoy & Sons.
Om het volmaakte kopje koffie te zetten heeft hij maanden getraind. ‘Barista’s zijn de sommeliers van de koffie,’ volgens de Rotterdammer. ‘Je moet de molen afstellen op de juiste maalfijnheid, de dosering aanpassen en de koffie moet precies 25 seconden doorlopen voor de beste smaak,’ vertelt Coen. ‘Het gaat om de juiste extractie, zodat alle smaken die de koffie heeft, eraan onttrokken worden en in het kopje terecht komen.’
Van Sprang wist de jury, die 4 man sterk was, voor zich te winnen met zijn koffie tijdens The Dutch Barista Championship. Er werd gejureerd op techniek, maar vooral op smaak. Coen gebruikte voor zijn espresso, cappuccino en eigen koffiecreatie romige, kruidige koffie uit Ethiopië. De jury vond deze koffie met een frisheid van rood fruit en een vleugje chocola de beste van Nederland.
Van Sprang wil behoren tot de top van de barista’s van de wereld. Vanaf januari gaat hij trainen voor het WK in Wenen. Coen: ‘Daar gaan maanden aan vooraf om de koffie door en door te testen. Het moet koffie van wereldniveau zijn.’
Bron: Metro