Thee krijgt status nationale drank in India


Thee krijgt op 17 april 2013 de titel nationale drank in India. India herdenkt hiermee het leven van theeplanter Maniram Dewan, opgehangen door de Britse koloniale heersers vanwege deelname aan de opstand van 1857.


Thee is een veel gedronken drank in India die meestal wordt gedronken met melk, veel suiker en veelal gekruid met kardemom. Kardemom, ook wel bekend als groene kardemom, is een familie van de gember. Het heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar citroen, bergamot en kamfer.


Onder de jonge Indiase stedelingen wordt inmiddels ook de drank koffie steeds populairder. In India bevinden de koffieplantages zich veelal in de zuidelijke staten van Karnataka, Kerala en Tamil Nadu.


Afgelopen zaterdag 21 april maakte vice-voorzitter Montek Singh Ahluwalia van de planningscommissie dit besluit tijdens een bezoek aan Assam bekend. Assam is een grote theeproducerende regio in het noord-oosten van India, grenzend aan Bhutan en Bangladesh.


De regio Assam was ook het thuisland van de theeplanter Maniram Dewan. Hij wordt enerzijds herdacht vanwege zijn belangrijke rol bij het opstarten van de commerciële theeproductie in die regio en anderzijds voor zijn rol tijdens de muiterij in 1857 die erop gericht was om de Britten uit de regio Assam te verjagen. De muiterij is bekend als de Muiterij van Sepoy en begin in Meerut, een stadje in de buurt van New Delhi. De opstand werd destijds met moeite door de Britten neergeslagen en bij de opstand vonden veel Indiase soldaten en burgers de dood.


De datum 17 april is gekozen omdat die dag exact 212 jaar geleden Maniram Dewan werd geboren.


Bron: AD.nl