Waarom werkt een kopje hete thee verfrissend op warme dagen?


Kopje theeDe temperatuur buiten is minimaal 30 graden en je snakt naar iets verkoelends. Neem je een ijsje, een cola met veel ijsblokjes of een koud biertje? Een kopje hete thee is waarschijnlijk wel het laatste waar je aan denkt. Maar… toch is het drinken van warme dranken op hele warme, en droge, dagen een goed idee.

Een kopje warm water of warme thee lokt zweet uit en dat zorgt ervoor dat de toevoegde hitte van de drank meer dan gecompenseerd wordt.

Uiteraard hangt het effect wel af van factoren als de temperatuur van de warme drank, hoeveel je consumeert en de temperatuur en vochtigheid in je omgeving. Maar niets voor niets wonen de grootste theedrinkers in de warme woestijnregio’s van de wereld. Zij zijn immers bekend met de voordelen, warme dranken helpen om je lichaam af te koelen.

Koffie op warme dagen

Het is een fabeltje dat koffie vocht afdrijvend werkt. Onderzoek heeft aangetoond dat een gematigde cafeïneconsumptie bijdraagt aan vochtinname en niet leidt tot uitdroging of extra vochtverlies. Door de cafeïne verliest je lichaam echter wel sneller vocht en moet je dus vaker naar de wc. Maar je plast in totaal niet meer vocht uit. Dus tijdens warme dagen een kopje koffie drinken is geen probleem. Maar het geeft, door de cafeïne, dus niet hetzelfde effect als een kopje warm water of warme thee.

Waarom koelt je lichaam af bij het drinken van warme dranken?

Een warme vloeistof activeert sensoren in de mond en het bovenste verteringsstelsel. Deze sensoren stimuleren je brein om het lichaam meer te laten zweten. En zweten is belangrijk, want het is een balngrijk en natuurlijk mechanisme van het lichaam om te helpen af te koelen. Maar zweet moet wel kunnen verdampen, anders gaat het verkoelende effect verloren. Verdamping is het toverwoord !

Als het zweet van je afdruppelt, dan helpt een kopje warm water of thee niet om af te koelen. In een vochtig klimaat heeft de warme drank dus veel minder tot geen effect. Of als je teveel kleren aan hebt, zal het water of de thee ook geen verfrissing brengen. En ook als je flink aan het sporten bent, bijvoorbeeld in de fitnesszaal, drink dan ook geen warme drank om jezelf af te koelen.

Koude dranken werken verfrissend

Koude dranken zijn verfrissend, maar het effect blijft helaas maar even. Wanneer je een koude drank nuttigt, een drank die kouder is dan het lichaam, dan wordt de warmte overgedragen naar de vloeistof. Maar dat zorgt maar voor een tijdelijk verkoelend effect. Het probleem is namelijk dat die warmteoverdracht wordt gecompenseerd door minder zweet op het huidoppervlak. En bovendien is het volume van de koude vloeistof relatief klein in vergelijking met alle vloeistof in het lichaam.

IJsdrankjes als ijskoffie of slushies puppies zorgen vaak zelfs voor opwarmen in plaats van afkoelen. Dat komt namelijk omdat dergelijke dranken zo koud zijn dat het zweetmechanisme in het lichaam blokkeert en het lichaam nog meer warmte opslaat.

Niet alleen warme dranken zijn aan te bevelen op warme dagen. Ook pikant eten, zoals chili con carne, nasi of pittige pasta’s, werken op dezelfde manier als een warme drank. Dus geen toeval dat mensen in een warm klimaat, zoals in Zuid-Amerika en Azië, vaker pikant eten op het menu zetten in plaats van verfrissende producten zoals meloenen of ijsjes.

Goed en genoeg drinken op warme dagen is belangrijk, want drinken geeft je het materiaal waarmee je zweet kan produceren. Wil je écht afkoeling? Dan raden wetenschappers aan om gewoon een koude omgeving op te zoeken en een lekkere kop warm water of warmte thee te drinken.

Bron: Knack.be