Recept heerlijke theekoekjes

Koekjes maken met je favoriete thee. Dat kan met dit makkelijke recept. Theekoekjes gebaseerd op boterkoekjes en je heerlijke thee. Indien je losse theeblaadjes of thee uit een theezakje gebruikt, kan je deze het beste eerst in een blender of kruidenmolen malen.

Benodigdheden voor 36 koekjes:

250 gr boter (ongezouten) op kamertemperatuur

280 gr bloem

beetje bloem voor op het aanrecht

2 el Chinese groene theepoeder of 2 zakjes Earl Grey thee

halve tl zout

50 gr griessuiker of 60 gr poedersuiker

Bereidingswijze:

Oven voorverwarmen. Op 160 graden indien je met uitsteekvormpjes werkt. Op 220 graden indien je met een spuitzak werkt.

Leg op 2 bakplaten bakpapier.

Pak een kom en zeef de bloem met het zout en de theepoeder in de kom.

Klop in een andere kom met een elektrische mixer op middelhoge stand met de kloppers de boter enkele minuten tot de boter romig is geworden.

Voeg dan het suiker toe en mix alles tot alle suiker goed is opgelost en de boter licht verkleurt. Dit zal na ongeveer 2 minuten zijn.

Voeg vervolgens de bloem uit de andere kom toe en klop verder op lage stand tot de bloem net is verdwenen. Het deeg zal samenkleven als je het tussen je vingers knijpt.

Bereidingswijze met steekvormpjes:

Indien je met steekvormpjes werkt: Leg op het aanrecht huishoudfolie of bakpapier. Strooi er wat bloem overheen. Rol dan het deeg uit tot deze een dikte heeft van ongeveer 1 centimeter. Leg het deeg in de koelkast of in de vriezer voor minimaal een half uur, zodat het deeg stevig genoeg is om er koekvormpjes uit te steken.

Haal het gekoelde deeg uit de koeling en steek er met de steekvormpjes mooie koekjes uit. Haal ze van het aanrecht af met een spatel en leg deze op het bakpapier op de bakplaat. Het deeg wat je over hebt, kan je weer kneden en uitrollen. Leg dit weer in de koeling om stevig te worden. Volg dan het bovenstaande nogmaals.

Bak de koekjes op 160 graden in ongeveer 15 tot 20 minuten tot ze goudbruin van buiten zijn.

Bereidingswijze met een spuitzak:

Indien je met een spuitzak werkt: Doe het deeg na het mixen direct in de spuitzak, zonder het deeg eerst af te koelen. Spuit mooie koekjes op het bakpapier op de bakplaat en bak de koekjes in ongeveer 8 minuten op 220 graden goudbruin van buiten.

De koekjes zijn ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar in een luchtdichte trommel.

Bron: koekjesbakken.com