Vijf zaken die je snel wakker maken én houden


Wandklok-koffieKoffie, het zwarte goud, is volgens velen dé ochtenddrank om snel en goed wakker te worden. En om wakker te blijven. De zwarte godendrank, voor de meeste mensen een heel ochtendritueel. De meeste mensen hebben een ‘natuurlijke’ tegenzin om ’s morgens uit bed te komen. Het is natuurlijk ook veel makkelijker om lekker te blijven liggen onder de warme dekens.

Maar meestal is het effect van koffie 's morgen snel weer uitgewerkt en dan voel je nog meer uitgeput dan ervoor. Onderstaande vijf opties zijn een beter idee om snel wakker te worden én te blijven:.


1. Water Water, samen met koffie één van de meest gedronken dranken ter wereld. Misschien niet degene met de meeste smaak, maar het is toch geen slecht idee om ’s morgens een groot glas water te drinken. Want… dehydratatie, waar iedereen last van heeft alleen de één wat meer dan een ander, zorgt ervoor dat je brein zich mistig en je lichaam zich voelt. Ook gedurende dag is een glas water een goed idee, als je je opnieuw suf voelt worden.


2. Pepermunt Pepermunt, wetenschappelijk aangetoond, maakt je waakzaam en bestrijdt de vermoeidheid. Niet zozeer het pepermuntje zelf, maar de geur van pepermunt. Bijvoorbeeld door te ruiken aan een pepermunt snoepje of aan pepermuntolie. Een snoepje uiteraard zorgt ook nog voor een frisse adem, dus een echte win-win. Dus op de ideale dag start je met een kopje muntthee en voor de rest van de dag heb je pepermunt kauwgum bij je.


3. Bladgroenten Bladgroenten, niet direct het meest voor de hand liggende ontbijt, maar bijvoorbeeld spinazie, sla of boerenkool zijn ’s morgens een goede keuze. Ze bevatten namelijk allen veel vitamine B, wat je lichaam helpt om voedsel naar energie om te zetten. Om zo te eten niet lekker? Maak er dan een smoothie van of bak er een omelet van.


4. Eieren Eieren, bevatten veel proteïne om je de hele dag door energiek te houden. Een heerlijk omeletje of een spiegelei is dus een uitstekend idee. Maar overdaad schaadt, een teveel aan eieren is ook niet goed. Eieren bevatten namelijk wel veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten, maar…. in de eierdooier zit ook cholesterol en verzadigd vet. En voor de liefhebbers van alleen het eiwit, sorry… de meeste voedingsstoffen om je energiek te krijgen en houden zitten echt in de dooier.


5. Havermout Havermout, één van de beste ontbijtopties, maar niet iedereen is er fan van. Havermout is niet alleen caloriearm, maar het heeft ook een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat de koolhydraten langzaam worden opgenomen en omzet in energie. Ideaal dus om je de hele ochtend je lekker wakker te voelen en energiek te blijven. Dit in tegenstelling tot koffie of een ander suikerrijk ontbijt, na een uurtje of twee voel je de energie weer wegstromen. En nog meer goed nieuws over havermout… het bevat veel antioxidanten, is een bron van vitaminen en mineralen en het is bovendien de ideale hap om mee af te vallen.


Bron: Goedgevoel.be