Topman Schultz van koffieketen Starbucks stapt op


Howard SchultzOnverwacht nieuws vanuit ’s werelds grootste keten van koffiehuizen, Starbucks. De 63-jarige bestuursvoorzitter Howard Schultz Starbucks heeft afgelopen week geheel onverwachts bekendgemaakt dat hij in april 2017 terugtreedt.

Onder Schultz groeide het koffieconcern uit tot de grootste koffieketen ter wereld, met maar liefst 25.000 vestigingen in 75 landen. Schultz wordt zelfs vergeleken met Steve Jobs, de oprichter van Apple.

De bestuursvoorzitter wordt opgevolgd door de huidige chief operating officer, Kevin Johnson. Nu al zijn rechterhand en goede vriend. Schultz blijft wel verbonden aan Starbucks, als uitvoerend voorzitter gaat hij helpen met het opstarten van een nieuwe divisie met luxe koffieproducten en met initiatieven waarmee de koffieketen zijn maatschappelijke betrokkenheid wil tonen.

Schultz heeft een ruime ervaring met Starbucks. Hij kocht de koffieketen in 1987, bracht Starbucks in 1992 naar de beurs, nam in 2000 ontslag als CEO, maar keerde in 2008 als topman terug. Onder zijn leiding groeide de koffieketen gigantisch, maar ook in nationale discussies had het bedrijf een duidelijke stem. In onderwerpen als het beperken van de wapenwetten, rassenongelijkheid en homorechten.

Bestuursvoorzitter onderweg naar het Witte Huis?

Ook al blijft de ondernemer Schultz verbonden aan het bedrijf, er gaan ook geruchten over politieke ambities. Als Democraat en goed bevriend met zowel president Barack Obama als Hillary Clinton. Er gaan zelfs al geruchten dat hij in 2020 mogelijk een gooi gaat doen naar het Witte Huis. In het verleden heeft hij al vaker zijn ongenoegen uitgesproken over Washington en aangegeven dat hij een helder beeld heeft over wat er zou moeten veranderen in het centrum van de Amerikaanse macht.

Aandeelhouders zijn geschrokken van het nieuws, het aandeel Starbucks is sinds de aankondiging al ruim drie procent gedaald. Direct na de bekendmaking verloor het aandeel zelfs even tien procent, maar eindige dus uiteindelijk drie procent lager.

Bron: Nu.nl