Topman Michiel Herkemij stapt op wegens geschil

De topman Michiel Herkemij van DE Master Blenders 1753, het vroegere Douwe Egberts, vertrekt na slechts één jaar alweer het bedrijf. Hij verlaat het koffie en theeconcern vanwege een geschil met de rest van het bestuur en de Raad van Commissarissen.

Struikelblok lijkt de snelheid te zijn waarmee veranderingen en productvernieuwingen binnen Douwe Egberts worden doorgevoerd. Zaken als innovaties, nieuwe producten, nieuwe markten of een verandering daarvan. Het bestuur en de Raad van Commissarissen wilde dit sneller dan topman Herkemij. Een officiële reden voor het vertrek met wederzijdse instemming wordt door Douwe Egberts niet gegeven.

Onlangs werd nog bekend dat Douwe Egberts de komende jaren tot 60 procent van de top wijzigt om vernieuwingen te bewerkstellingen. Reden hiervoor zijn de razendsnelle ontwikkelingen die het bedrijf het laatste jaar doorloopt. Een afsplitsing van Sara Lee, de beursgang in juni, een nieuwe strategie en nog veel meer. Volgens Herkemij vraagt dit veel van mensen en heeft niet iedereen de juiste kwaliteiten in huis.

Toch hoeft niemand medelijden met de vertrekkende topman te hebben. Zij vertrek kan tot € 2,5 miljoen euro opleveren. En daarnaast had hij een vast salaris van € 900.000, een bonus in contanten van € 900.000, een bonus in aandelen van € 1,5 miljoen euro, een pensioenbijdrage van € 176.000, € 118.000 voor overige onkosten (zoals leaseauto, verzekeringen etc.) en daarnaast nog een 1 miljoen tekengeld. Een totale som van bijna van € 7 miljoen euro.

De taken van de topman gaan tijdelijk overgenomen worden door Jan Bennink, momenteel voorzitter van de raad van commissarissen. Wel wordt direct de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter geopend.

Bron: BNR.nl