Koffie vermindert aanzienlijk het risico op een depressies bij oudere vrouwen. Hoe meer koffie oudere vrouwen drinken, hoe minder kans op een depressie.
Maar of al die koffie overal goed voor is? Een aanzienlijk lager risico op een depressie loop je in ieder geval met koffie. Bij 2 tot 3 kopjes koffie per dag vermindert het risico al met 15% en vanaf 4 kopjes per dag al met meer dan 20%.
Eén van de 5 vrouwen krijgt er in haar leven op doorgaans latere leeftijd mee te maken. Oudere vrouwen lopen 2X zoveel risico op een depressie dan mannen. De Amerikaanse onderzoekers van de Harvard School of Public Health, die het onderzoek hebben uitgevoerd, wilden onderzoek doen naar mogelijkheden om depressies te voorkomen. Er zitten voor de gemeenschap namelijk enorme kosten verbonden aan depressies.
Het drinken van cafeïnevrije koffie heeft geen invloed op het depressierisico. Het gaat om de cafeïne. Cafeïne stimuleert namelijk het zenuwstelsel en 80% van alle cafeïne krijgt men binnen via het drinken van koffie. Andere cafeïnebevattende dranken zijn bijvoorbeeld thee en cola.
In een grootschalig onderzoek onder 50.000 oudere vrouwen bleek dat depressies het minst voorkwamen in de groep die de meeste koffie dronk. Let op: het gaat wel om een observationeel en geen causaal verband. Het is nog niet 100% zeker dat cafeïnehoudende koffie ook echt depressies bij vrouwen vermindert. Maar grote kans dat hier de komende tijd onderzoek naar verricht gaat worden.
Bron: Knack.be