Uitgestelde kop koffie voor de armen

De Italiaanse traditie om 2 kopjes koffie te bestellen, waarvan er één voor jezelf is en de ander uitstelt voor iemand die het niet erg breed heeft, is overgewaaid naar Nederland.

Het concept is heel simpel. Je loopt een horecagelegenheid binnen en besteld en betaald 2 kopjes koffie of andere versnapering, waarvan je aangeeft dat er 1 uitgesteld is. Dat uitgestelde kopje koffie is dan bedoeld voor iemand die het niet breed heeft. Hij kan bij deze horecagelegenheid vragen of er een uitgestelde versnapering is. Als deze er is, krijgt de persoon deze versnapering en hoeft er niet voor te betalen.

In de Italiaanse stad Napels werd dit vroeger vooral gedaan, maar daar komt de traditie bijna niet meer voor. Maar in Nederland wordt er nieuw leven in deze traditie geblazen.

Horecagelegenheden kunnen zich aanmelden om een speciaal ingerichte website om mee te doen aan dit mooie initiatief. Op de website staan de deelnemende horecagelegenheden vermeld. Inmiddels staan er al 12 Nederlandse en 1 Belgische deelnemers op de site vermeld.

Koffiehuis ’t Volkshuis in Zutphen is één van de deelnemende horecagelegenheden. Ze hebben al een aantal uitgestelde bestelde kopjes koffie opgenomen. Ze gaan door middel van een bord mensen actief kennis laten maken met deze vorm van hulp aan de minder bedeelden. Ze zijn alleen nog zoekende naar hoe ze de reeds betaalde kopjes koffie gaan uit delen, want iedereen kan natuurlijk wel zeggen dat ze geen geld hebben voor een kop koffie en van de vrijgevenheid misbruik maken. ’t Volkshuis is daarom aan het bekijken of ze een samenwerking met de voedselbank en het Leger des Heils kunnen aangaan. Op die manier weet ’t Volkshuis zeker dat de uitgestelde koffie terecht komt bij de mensen die het echt kunnen gebruiken.

Bron: Hart van Nederland