Koffiedik gebruiken om bioplastic te maken


Waar koffie wordt gedronken, is ook vaak koffiedik aanwezig. Koffiedik is het afval dat overblijft na het zetten van een kop koffie. Werd koffiedik eerder al gebruikt door kwekers om paddenstoelen op te kweken, nu kan het ook gebruikt worden om bioplastic te maken. Bedrijven kunnen door het hergebruik van koffieafval hun CO2-voetafdruk aanzienlijk verlagen.

Jaarlijks drinken we in Nederland zo’n 14 miljoen kopjes koffie. Dat staat gelijk aan jaarlijks zo’n 300 miljoen kilo koffiedik. Het grootste gedeelte wordt weggegooid, maar nieuw onderzoek van de Japanse Yokohama universiteit komt met oplossing. Het afval kan gebruikt worden om hoogwaardige producten te maken, koffiedik kan omgezet worden in nanovezels die dezelfde kwaliteit hebben als vezels uit hout of planten. De Japanse onderzoekers werken nu aan een manier om koffiebekers en rietjes te maken van het koffiedik.

Koffiedik omtoveren in bruikbaar bioplastic vraagt wel enkele stappen. Cellulose, het hoofdbestanddeel van celwanden, moeten uit het koffiedik gehaald worden, de helft van koffiedik bestaat namelijk uit cellulose. De onderzoekers doen dit door koffiedik te oxyderen, waardoor er nanovezels van cellulose ontstaan. Dit proces was al langer bekend bij de onderzoekers, maar het is voor het eerst nu gelukt om vezels te maken die qua kwaliteit gelijkwaardig zijn aan veelgebruikte biovezels.

Nanovezels voor de autoindustrie

In principe is koffiedik dus klaar voor gebruikt te worden in verschillende toepassingen. Maar allereerst willen de onderzoekers een toepassing doen, dichtbij de bron van koffiedik, namelijk een transparante beker en een rietje van het afval. Hoofdonderzoeker Kawamura geeft aan dat nanovezels op veel plekken toepasbaar zijn, bijvoorbeeld in de auto-industrie. Nanovezels zijn veel lichter dan staal, waardoor auto’s minder wegen en dus minder uitstoten. Ook bijvoorbeeld 3D-printers zouden biobased geproduceerd kunnen worden, als alternatief oor fossiel plastic.

Naast koffiedik voor kwekers om paddenstoelen op te laten groeien zet afvalverwerker Suez en Koffie Recycling Nederland sinds 2016 koffiedik om in biobrandstof. In een voormalige zetmeelfabriek in Veenoord wordt het vocht uit het koffiedik gehaald. Door het koffiedik vervolgens samen te persen met houtvezels ontstaan energierijke bio-pellets. Bio-pellets voor gebruik in een pelletkachel, die een zeer hoog warmterendement oplevert en een schone verbranding oplevert.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl