Drink thee en vergroot je kansen om zwanger te worden


Twee kopjes thee per dag drinken vergroot je kans op een zwangerschap. Koffie blijkt geen effect te hebben en frisdrank geeft juist een averechts effect. Dit zijn de conclusies van onderzoek aan de Boston University.


Voor het onderzoek werden een jaar lang 3600 vrouwen van gemiddeld 28 jaar gevolgd die probeerden zwanger te worden. De vrouwen die regelmatig thee dronken bleken een 27% grotere kans te hebben op een zwangerschap dan vrouwen die nooit thee drinken. Koffie bleek geen positief of negatief effect te hebben op de kans om zwanger te worden, frisdrank bleek een negatief effect te hebben. Door de frisdrank, zowel frisdrank met als zonder suiker, werd de kans op een zwangerschap met 20% verkleind.


Toch is het volgens Elizabeth Hatch van de Boston University, de auteur van deze studie, nog te vroeg om te zeggen dat thee een wondermiddels is voor vrouwen om zwanger te worden. Doelstelling van het onderzoek was om erachter te komen wat de invloed van cafeïne is op de kans van een zwangerschap. Maar een 100% verband tussen thee en een grotere kans op zwangerschap is nog niet bewezen. Volgens haar kan het ook aan de cafeine liggen om aan factoren als de leefstijl van vrouwen of heilzame eigenschappen van de thee.


Als reactie op het onderzoek geeft Maha Ragunath van het Care Fertility Centre in Nottingham aan dat thee veel antioxidanten bevat. Deze antioxidanten zijn goed voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke vruchtbaarheid. Toch is het niet verstandig om tien kopjes thee te gaan drinken om de kans op een zwangerschap te vergroten, maar is het beter deskundig advies in te winnen.


Bron: Dieet.blog.nl