De Belgen hebben slow coffee ook helemaal ontdekt. De afzet van vers gemalen koffie is bij onze zuiderburen in 1 jaar verviervoudigd. En hoe meer mensen versgemalen koffie proeven, hoe meer mensen ook thuis overstappen naar slow coffee. Koffie zoals uit grootmoeders tijd, met een koffiemolentje.
Volgens Rob Berghmans van het Antwerpse Caffènation kunnen die koffiepads en –capsules de prullenbak in. Het aroma van versgemalen koffiebonen is overheerlijk, direct gebruiken belangrijk. Koffiearoma’s vervliegen namelijk enorm snel, al na een kwartier ben je 40% van de aroma’s kwijt.
De ouderwetse filterkannen herleven weer. En de verwachting is dat onder druk van barista’s en hun gasten ook de grote koffiemerken verplicht worden om weer koffiebonen in het assortiment op te nemen. In Nederland heeft Douwe Egberts de rode aardewerken koffiepot al weer van zolder gehaald.
In Nederland is de trend van slow coffee al langer zichtbaar. Al is niet iedereen de afgelopen jaren overgestapt naar koffiepads en –capsules en zijn er ook nog volop ongemalen koffiebonen te koop. En dat is in Belgie wel anders, waar je echt goed moet zoeken naar koffiebonen.
Maar waarom is dan toch ooit iedereen overgestapt op de koffiepads, -capsules of voorgemalen koffie? Volgens Berghmans komt dit doordat grote bedrijven de consument dit aangepraat hebben. De grote merken hebben doen geloven dat dat het beste was wat er op de markt verkrijgbaar was. Maar inmiddels weet de consument dus beter ..
Bron: Proost Magazine