Kop koffie ’s avonds zorgt voor vertraagde biologische klok
Cafeïne in de avond kan de biologische klok wel tot 40 minuten vertragen. Tijdens een experiment door onderzoekers uit Colorado zijn voor het eerst de resultaten van een kop koffie in de avond in harde cijfers uitgedrukt. Het experiment bevestigt dat een kop koffie een verstorende invloed heeft op onze slaap. Cafeïne kan mogelijk ook leiden tot middelen tegen bijvoorbeeld een jetlag, doordat je met cafeïne de biologische klok kan beïnvloeden.
Het onderzoek heeft zich gericht op het 24-uurritme, de zogenoemde circadiane klok. Door de melatonine, die onder invloed van dit 24 uurritme wordt aangemaakt, wordt je slaperig aan het eind van de dag. Het ritme van de klok wordt door omgevingsfactoren, zoals de zonsopgang, gestuurd. Maar ook voeding en dus ook koffie heeft invloed op het ritme. Een verstoring van de circadiane klok kan leiden tot slaaptekort en zelfs chronische vermoeidheid als resultaat hebben.
Tijdens het experiment kregen 5 proefpersonen elke 2 weken een pil die zij 3 uur voor hun bedtijd moesten innemen. De pil bevatte of een shot cafeïne, vergelijkbaar met een dubbele espresso, of een placebo. De proefpersonen werden op hetzelfde moment ook blootgesteld aan een lichtbron. De invloed van de cafeïne kon op deze manier worden vergeleken met die van daglicht. De 5 proefpersonen hadden 1,5 maand een strak schema. Ze hadden vaste slaaptijden, geen alcohol of koffie en geen middagslaapjes. Het resultaat van het onderzoek laat zien dat de cafeïne pillen minder invloed hebben op je bioritme dan daglicht, maar dat je 24 uurritme nog steeds met gemiddeld 40 minuten wordt vertraagd.
De onderzoekers hebben naast bovenstaand onderzoek nog een 2e onderzoek uitgevoerd. Met dit onderzoek hebben ze de precieze werking van de koffie achterhaald. Cafeïne blijkt de werking van de stof adenosine te verstoren. Deze stof regelt de 24 uurritme op celniveau.
Volgens biologische klok-expert, Bert van der Horst, van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam is het onderzoek zorgvuldig uitgevoerd. Hij geeft aan: 'Tegelijkertijd weet je niet hoe groot de invloed van koffie is in het dagelijks leven, buiten zo'n strak geregisseerd experiment. Een hapje eten voor het slapen, bijvoorbeeld, kan de invloed vergroten of verkleinen.' Volgens Van der Horst zou een groter onderzoek met normale omstandigheden meer duidelijkheid hierin kunnen geven.
Bron: Volkskrant.nl