Vier goede koffietips


De Belg Louis Donck is op 6 februari 2012 de beste Barista van het jaar in België geworden tijdens het kampioenschap koffie: ‘De Gouden Portafilter’. Hij mag zich de beste koffiekenner en –zetter noemen van België. Hij geeft vier aanwijzingen om een goede en lekkere koffie thuis te zetten.


1. Verse koffie: Dat is het allerbelangrijkste. Maak gebruik van goede en vooral verse koffie. Deze vind je niet in de supermarkten, maar bij kleine koffiebranderijen. De smaak van koffie uit pakjes is haalt het niet bij die van verse koffie en is eigenlijk ook niet te vergelijken.


2. Maal de koffie zelf: als je de mogelijkheid hebt om zelf de koffie te malen in plaats van gemalen koffie te kopen, gaat hier de voorkeur naar uit.


3. Op de juiste manier koffiezetten: voor een lekkere en goede koffie is de juiste techniek belangrijk. Het in acht nemen van een goede doorlooptijd van het water is 1 van de technieken. Te traag doorlopen zorgt voor zure koffie en het te snel laten doorlopen zorgt ervoor dat de koffie bitter wordt.


4. Gefilterd water: Koffie kan prima gezet worden met water uit de kraan, maar de voorkeur gaat uit naar gefilterd water. De watersmaak kan een belangrijk effect hebben op de smaak van de koffie.


Bron: nieuwsblad.be