Slaperig met koffie?

De kerstvakantie is begonnen. Op de lange weg naar de skipistes worden veel chauffeurs slaperig en stoppen dan even voor een dutje of een kop koffie. Wat helpt het beste tegen de vermoeidheid? Of misschien een combinatie?
Slaapexperts raden aan voor het rusten geen cafeïne te gebruiken. Koffie of andere stimulerende middelen, bijvoorbeeld energiedrankjes met cafeïne, storen de slaap. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat een dutje van 15 tot 30 minuten aanzienlijk het rijvermogen en de alertheid verbeterd. Maar... volgens de meeste studies is cafeïne echter nog iets effectiever.
In Engeland hebben slaaponderzoekers ontdekt dat een kop koffie drinken en direct daarna een dutje doen van 15 tot 30 minuten het beste effect geeft. In een rijsimulator hebben ze verschillende proefpersonen getest en geconcludeerd dat een 'cafeïnedutje' het beste de rijprestaties verbeterde en de slaperigheid tegenging. Vele malen beter dan methoden als koude lucht, een pauze zonder dutje of 200 milligram cafeïne (ongeveer de hoeveelheid die in een kop koffie van 30cl zit).
De onderbouwing voor deze conclusie ligt in het feit dat een dutje helpt om de hersenen vrij te maken van adenosine (de stof die slaperig maakt). Cafeïne heeft zo'n 20 minuten nodig om een fysiologisch effect te hebben, dus na het dutje merk je direct het effect van de cafeïne.
Bron: De Morgen