El Niño zorgt voor prijsverhoging koffie


Handelaren vrezen dat El Niño ervoor gaat zorgen dat de prijzen van koffie, suiker en cacao mogelijk 20 tot 30% hoger gaan worden. Orkanen, slagregens en droogte, gevreesd wordt voor één van de zwaarste El Niño weerfronten ooit.

Wat is El Niño?

El Niño betekent letterlijk ‘De Kleine Jongen’, refererend aan het kerstkind. De naam is bedacht door vissers in Peru. El Niño is een klimatologisch verschijnsel, dat het water van de Pacific om de paar jaar meer dan gemiddeld opwarmt. Gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar. Daardoor kan het in sommige delen van de wereld voor grote droogte zorgen of voor extra regenval en overstromingen aan landen die aan de Grote Oceaan grenzen. Het kan zelfs ook effect hebben op het weer in Europa.

Hogere koffieprijzen

Eind november, begin december bereikt El Niño zijn piek. De temperatuur in de oostelijke Stille Oceaan verwarmt dan naar schatting 2,5 tot 2,7 graden meer dan de normale temperatuur. Voor landbouwgebieden rond de evenaar zorgt dit voor lange droogte tot weken met zware buien. Gevreesd wordt voor de toch al arme gebieden in Afrika en Midden-Amerika.

El Niño heeft het meeste effect in het hele zuidelijk halfrond. ABN AMRO heeft berekent dat het kan leiden tot prijsveranderingen tot 30% in koffie, cacao en suiker. Verwacht wordt bijvoorbeeld dat Indonesië, de derde producten ter wereld van robusta koffiebonen, minimaal 10% minder kan gaan oogsten. Maar ook bijvoorbeeld in India wordt steeds minder van de arabica koffiebonen en van de kwalitatief mindere robusta koffiebonen geteeld. En arabica-koffie, dat vooral voorkomt in hoger gelegen gebieden, wordt ook steeds schaarser.

Bron: Telegraaf