Amerikaanse rechter wil waarschuwing tegen kanker op koffie

In de Amerikaanse staat Californië heeft een Amerikaanse rechter bepaalt dat er voortaan een waarschuwing tegen kanker op alle koffieverpakkingen moet. Dit heeft een rechter in Los Angeles bepaald, vanwege een chemische stof die in koffie zit. Deze stof ontstaat bij het branden van koffie. Als je deze stof in grote hoeveelheden consumeert, kan dit mogelijk kanker veroorzaken.

Volgens de rechter hebben de koffiebedrijven onvoldoende kunnen aantonen dat het gevaar van de chemische verbinding acrylamide, ontstaat bij het branden van koffie, verwaarloosbaar is. Deze stof zit in een bijzonder kleine hoeveelheid in koffie. Saillant is overigens dat deze stof acrylamide, die jarenlang als verdacht werd gezien, juist door de wereldgezondheidsorganisatie WHO in 2016 als veilig is bestempeld.

Sindsdien zijn er verschillende gerenommeerde onderzoeken geweest die stellen dat koffie juist goed voor je is. Uiteraard heeft de Amerikaanse rechter dit ook gezien, maar deze stelt dat niet duidelijk is of de positieve effecten zwaarder wegen dan de negatieve. Er is onvoldoende bewezen dat de stof in koffie géén kanker veroorzaakt. En omdat in Californie wettelijk is vastgelegd dat bedrijven hun klanten moeten informeren als producten stoffen bevatten die het risico op kanker verhogen.

Maar… omdat een kleine non-profitorganisatie de hele koffie-industrie aanklaagde, moeten nu alle koffieketens een duidelijke waarschuwing op bekers en koffiezakken zetten dat koffie kanker kan veroorzaken. De Starbucks, McDonald’s, Dunkin’ Donuts etc. moeten dus voorlopig de klant gaan waarschuwen dat koffie mogelijk stoffen bevat die het risico op kanker verhogen. De bedrijven hebben tot 10 april om beroep aan te tekenen.

Bron 1: Dagelijksestandaard.nl

Bron 2: Waarmaarraar.nl