Wat is slowroast koffie


Slowroast betekent letterlijk: langzaam branden. En dit is eigenlijk ook exact de betekenis van slow roast branden van koffiebonen, langzaam en met optimale aandacht voor kwaliteit. Een uitleg over koffiebonen, vanaf de koffieplant tot en met het branden.

Wat zijn koffiebonen

Koffiebonen komen uit de vruchten, ook wel bessen genoemd, van de koffieplant. Elke vrucht bevat een pit met zaden, die koffiebonen worden genoemd. Doordat bij het rijpen de zaden tegen elkaar aandrukken ontstaat de karakteristieke vorm van de koffieboon. De koffieplanten staan op koffieplantages, die meestal voorkomen in tropische landen rondom de evenaar, zoals Brazilie, Vietnam en Colombia.

Koffie is één van de belangrijkste handelsgoederen ter wereld en een belangrijk exportproduct. Arabica en robusta koffiebonen zijn de twee meest bekende koffiebonen. Het verschil zit met name in de smaak en het cafeïnegehalte. Arabica heeft een mildere smaak en bevat ongeveer 70% minder cafeïne dan robusta koffiebonen, die voor een pittigere smaak kunnen zorgen.

Het oogsten en bewerken van koffiebonen

Als de vruchten van de koffieplant worden geplukt als ze glanzend rood zijn, dan zijn ze klaar voor de oogst. De meeste arabica bessen worden rijp na zes tot acht maanden, de robusta bessen na negen tot elf maanden. Daarom kan er dus ook maar één oogst per jaar plaatsvinden. Het oogsten kan op 2 manieren plaatsvinden, met de hand of machinaal. Met de hand oogsten van de koffiebessen is een intensief en kostbaar proces, zelfs oplopend tot de helft van de jaarlijkse kosten van een koffieplantage. Maar het geeft wel het beste resultaat doordat alleen de rode en geheel rijpe bessen worden geoogst. Bij het machinale plukken, wat aanzienlijk sneller gaat en dus voordeliger is, worden de bessen van de takken geschud, waarna ze in een soort trechters vallen.

Na het plukken zijn er twee methoden om de koffiebonen te bewerken, voordat ze gebrand kunnen gaan worden. Met de droge methode, die het voordeligst is en veelal wordt gebruikt voor de bonen van iets mindere kwaliteit, of met de natte methode. Bij de droge methode worden de bessen over droogvloeren verspreidt, liefst in de volle zon. Voor de natte bewerkingen zijn meer investeringen nodig, maar ze zorgen voor een betere en gelijkmatigere kwaliteit. Nadat het bewerken zijn de koffiebonen ontdaan van vruchtvlees en schillen en kan de koffie getransporteerd worden naar de koffiebrander.

Branden van koffiebonen

De meeste koffiefabrikanten branden koffiebonen liever zelf dan dat ze kant-en-klaar in het land van de koffieplantages worden gekocht. Dit heeft twee redenen: gebrande koffie kan niet lang opgeslagen worden en daarnaast kun je exact de koffie’s branden zoals je ze wilt. Een melange van meerdere soorten koffiebonen of bijvoorbeeld een lichtere of juist donkerdere koffie.

Het branden van koffiebonen is een moeilijk proces. In een korte tijd kunnen bonen, waarin veel geld om ze te kopen is geïnvesteerd, door slordigheid of ontwetendheid volledig bedorven worden. Bij het branden worden bonen duidelijk groter, de bonen verliezen gewicht (doordat het nog aanwezige vocht verdampt) en de bonen veranderen van kleur. Branden gebeurd meestal in een ronddraaiende trommel die ervoor zorgt dat de bonen voortdurend bewegen om ze gelijkmatig te branden. De gemiddelde brandtemperatuur is 200 – 240 ºC en de bonen veranderen langzaam van groen, naar geelgroen, goedkleurig en dan verschillende tinten bruin. Nadat de koffiebonen op kleur zijn moeten ze worden gekoeld, waarna ze gemalen of verpakt kunnen worden.

Moderne wijze van branden van koffie

De meeste koffie die je kent is op moderne wijze gebrand, snel en voordelig. Grote hoeveelheden koffiebonen kunnen voor een lage prijs gebrand worden. Er wordt zeer hete lucht naar een grote hoeveelheid groene bonen gevoerd zodat ze na enkele minuten al gebrand zijn. Nadeel van deze methode is dat koffie vaak bitter wordt en de verschillende koffiebonen hun unieke smaak verliezen.

Slow roast koffie

Bij slow roast of ambachtelijk roosteren van koffie worden de groene koffiebonen voor langere tijd aan een lagere temperatuur blootgesteld. De naam zegt het eigenlijk al, roosteren, een vertraagde vorm van branden. De natuurlijke smaak en aroma’s van de specifieke koffiebonen kunnen zich zo goed ontwikkelen, ze krijgen de tijd om vrij te komen. Dit geeft een kwaliteitskoffie met een unieke smaak en aroma. Maar nadeel is dus dat slow roast of ambachtelijk gebrande koffie veelal prijziger is.


Bron: Wikipedia