Suiker in je koffie doen, is dat gezond of ongezond?


Suiker is net zoals koffie en alcohol. Wetenschappers tuimelen voortdurend over elkaar heen en onderzoeken lijken soms verschillende conclusies te geven. Een bekende uitspraak van diëtisten is: wat lekker is, is niet gezond en wat gezond is, is niet lekker. Of uitspraken die je vaak hoort op verjaardagen: suiker is een dikmaker, suiker geeft energie, is slecht voor je tanden, in een glas druivensap zitten 7 suikerklontjes en nog veel meer. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal van waar en niet waar?


Obesitas in relatie met suikergebruik

In Australië hebben onlangs 2 Amerikaanse onderzoekers de conclusies gepresenteerd van hun 30-jarig onderzoek naar de trends in obesitas in relatie met suikergebruik. Het bleek dat de suikerconsumptie in die jaren verlaagd was terwijl het overgewicht met een factor 3 was toegenomen. Blijkbaar spelen er naast suiker dus nog meer facturen een rol bij overgewicht.


Verantwoord suiker snoepen

In een ander Amerikaans onderzoek is de conclusie dat kinderen die verantwoord snoepen een kwart minder kans hebben op overgewicht dan leeftijdsgenootjes die helemaal geen zoetigheid kregen. Verantwoord snoepen is dus eerder positief dan negatief voor de gezondheid. Achtergrond daarvan is dat iets dat verboden is pas echt interessant is. Dus als kinderen van jongs af aan geleerd krijgen dat snoep iets extra’s of feestelijks is op een vast moment of in een verantwoordelijk hoeveelheid dan is deze discipline dus positief op de kans op overgewicht.


Suikers en gaatjes

De laatste jaren nemen het aantal gaatjes in gebitten weer toe. Verminderde tandzorg en suikerhoudende producten spelen daarin een rol. Op tanden en kiezen zit een soort coating, een beschermlaag van glazuur. Voedsel en met name zachte zoete producten vormen in de mond een wit laag (tandplaque) dat zich hecht aan het gebit. In die tandplaque zitten bacterien die zoet eten en zuren uitscheiden. En die zuren maken de coating op de tanden zacht. Het gebit kan kleine hoeveelheden zuurstoten tegengaan door neutralisatie met speeksel, maar dit proces kost tijd. En als het gebit die tijd niet wordt gegund of er wordt te snel iets niets gesnoept of gegeten of gedronken met suiker, dan ontstaan er op den duur gaatjes in het glazuur, cariës geheten.


Is zoetstof dan een goed alternatief

Ja en Nee. Geen enkele zoetstof heeft dezelfde specifieke waarden en eignschappen die suiker heeft. Bijvoorbeeld suiker is een uitstekend conserveermiddel, zonder suiker is het lastig een cake bakken etc. Als je alleen kijkt naar energie dan is zoetstof een alternatief, maar er wordt gezegd dat de zoetbehoefte door de extreme zoete smaak door zoetstoffen vaak toeneemt. Vanuit de wetenschap is er ook nog geen antwoord op de vraag of zoetstof kankerverwekkend is.


De conclusie is dat suiker mag en niet alleen de suiker zorgt voor een overgewicht of gaatjes. Hiervoor spelen ook nog veel andere zaken een rol, zoals gezond eten, bewegen en nog veel meer. Eigenlijk is het advies hetzelfde als bij alcohol, Geniet ervan, maar neem het met mate.


Bron: Wel.nl