Koffiesoorten die je bij een barista kunt bestellen

Het is het dagelijks werk van een barista. Het bereiden van de perfecte espresso en andere verwante soorten koffiesoorten.

Maar welke soorten koffies kun je in de meeste koffiebars tegenwoordig bestellen? En wat krijg je dan eigenlijk? Daarom op Koffievergelijk een lijst met de meest bekende soorten koffies.

Koffiesoorten

Espresso

Dé perfecte espresso wordt bereidt van exact 20 gram koffie, met een pistonmachine en van water van maximum 92,5 °C (anders verbrandt het water). Een espresso, ook wel een shot genoemd, is 30 tot 40 ml koffie die gedurende 23 tot 28 seconden in een pistonmachine is bereidt. Een goede espresso is te herkennen aan een mooie cremalaag, een laagje bruine crème waarin vetten en suikers zitten.

Ristretto

Een ristretto bevat ongeveer de helft van het water van een espresso, zo’n 15 tot 20 ml water dus. De hoeveelheid gemalen koffie is bij een espresso en ristretto gelijk, maar een ristretto heeft meer smaak en aroma dan een espresso. Dit komt omdat het water korter in aanraking is gekomen met de gemalen koffie, omdat de helft van het water wordt gebruikt, en daardoor komt er minder cafeïne vrij en meer smaakdragers als gekaramelliseerde suikers en oliën.

Americano

Een Americano, ook wel Caffè Americano genoemd, is het omgekeerde van een ristretto. Een Americano is een espresso aangelengd met 90 ml heet water. Waarom de naam Americano? Het verhaal gaat dat tijdens de Tweede Wereldoorlog er water bij de espresso door de Amerikaanse soldaten werd gedaan, zodat de koffie meer leek op die van thuis.

Cappuccino

Een cappuccino komt oorspronkelijk uit Wenen, een Kapuziner Kaffee geheten. Een cappuccino is drie gelijke delen espresso, melkschuim en gestoomde melk. Een Italiaan vindt dat je alleen cappuccino in de ochtend mag drinken, maar in vele andere landen wordt er volop cappuccino door de hele dag door gedronken. Overigens cacaopoeder of kaneel op de cappuccino is voor de echte koffieliefhebber (of barista) not done want daardoor verdwijnt het schuim sneller.

Caffé Latte

Een Caffé Latte is een espresso met warme melk, geserveerd in een glas. Latte betekent in het Italiaans merk, dus een Caffé Latte is een Nederlandse koffie verkeerd of een Franse Café au lait.

Flat White

Een Flat Whote is een dubbele espresso, met een dun laagje schuim (5 millimeter, Latte heeft 10 millimeter of een cappuccino 15 millimeter schuim) en met een beetje warme melk erin, geserveerd in een voorverwarmde grote cappuccino mok. Het verschil met een cappuccino zit in het soort schuim, bij cappuccino gebruik je het schuim van de opgestoomde melk, bij een flat white gebruik je de stevige opgeklopte melk op de bodem van het melkkannetje (door professionals microschuim genoemd).

Mocha

In een Mocha zit een dubbele shot espresso, een scheutje chocoladesiroop en een laagje gestoomde melk. De naam is een verwijzing naar de havenstand Mocha in Yemen, dat vroeger een belangrijk centrum voor de koffiehandel was.

Weense koffie

Een shot espresso, gestoomde melk en een toef slagroom. Een variant is de Café Liègeois, een espresso gemend met Sirop de Liège, ijs en slagroom.

Slow coffee

Bij alle bovenstaande koffies zijn snelle koffies, waarbij de sterkte en het soort koffie mede bepaald wordt door de doorlooptijd van het water. Een slow koffie is een licht gebrande koffie waarbij het water traag doorloopt zodat de smaak beter tot zijn recht komt. Een koffie waarin meer cafeïne zit dan in een espresso omdat het water trager doorloopt.

Bron: Nieuwsblad.be