Welke koffie past bij het kerstdiner?

Koffie wordt vaak geserveerd of als na het dessert na een uitgebreid diner. Nadat alle gasten hebben genoten van de hartige smaken van het diner, komen de zoete smaken van het dessert. En na een zoet dessert is een kop koffie een fijne tegenhanger, wat zorgt voor een complete smaakbeleving.

Een volle en romige cappuccino is een goede start van de dag, maar later op de dag is er een sterkere boost voor lichaam en geest nodig. Na een uitgebreid kerstdiner is een zwarte koffie het beste, want deze matcht met vrijwel alle nagerechten. Maar past je koffie bij het kerstdiner, of is het te sterke of te geparfumeerd om bij een bepaald dessert te serveren.

Richtlijnen voor de lekkerste koffie bij je kerstdiner

Er zijn geen regels, want smaak is heel persoonlijk.
Maar … er zijn wel een paar richtlijnen waarmee je rekening kan houden:

1. Zorg dat de koffiesmaak de smaken van je dessert aanvullen. Appeltaart met vanille-ijs? Bijvoorbeeld een lichte koffie met toetsen van karamel, honing, kaneel of nootmuskaat. Smaken die allemaal goed samengaan met vanille en appel. Bijvoorbeeld Illy koffie, die gekenmerkt worden door de lichte smaak van chocolade, honing, toast en karamel, en in de smaken normale branding, cafeïnevrije branding en donkere branding.

Heb je een voorkeur voor smaken die tegengesteld zijn? Dat kan uiteraard ook, maar voorkomen dat de ene smaak de andere gaat overstemmen.

2. De body van een koffie is belangrijk bij de keuze. Een full body koffie, met een zijdezacht en bijna boterachtig mondgevoel past perfect bij romige en stevige dessert, zoals chocoladetaart of een pecannoten-frangipanetaart. Bijvoorbeeld de Lavazza Crema e Gusto koffiebonen, een authentieke Italiaanse blend, met een volle en intense smaak en een uitzonderlijke body en aroma. Een koffie die eerder light of medium is, past beter bij lichte desserts als meringues en knapperige koekjes, bijvoorbeeld de Delicatoro Grand Espresso, met een lichte body en medium roast.

3. Laatste richtlijn is hoe je koffie is gebrand. Een licht gebrande koffie gaat goed samen met fruitige desserts en krokante koekjes, bijvoorbeeld TikTak koffie. Bij een sterk gebrande koffie past vaak een romig dessert zoals kaastaart of tiramisu, bijvoorbeeld Segafredo koffie.

Welke soort koffie past het beste bij je kerstdessert

Espresso: een intense koffie, past bij een intens dessert. Lekker bij … een chocoladedessert
Cappuccino: een zacht kopje koffie met melkschuim, past bij een delicaat dessert. Lekker bij … ijs of een ijstaart
Latte: volop melk in de koffie, past bij een zacht, fluweelachtig dessert. Lekker bij … ijs of appeltaart, een kerststronk, of een dessert met melkchocolade of zachte koekjes
Irish coffee: stevig kopje koffie met een scheutje whiskey, lekker om te gaan slapen. Lekker bij …. Een stuk appeltaart met kaneel en rozijnen
Zwarte koffie: past eigenlijk overal bij. Lekker bij…. vooral bij desserts met chocolade, fruit en noten. Een no-ho is zout en kaas.

Desserts met koffie

Koffie verwerkt in het dessert kan natuurlijk ook. Een affogato, Italiaans voor verdronken, is bijvoorbeeld roomijs overgoten met espresso. Dropijs met een espresso is ook een supercombinatie. Of neem een goede koffie als basis en combineer met verschillende koffiesiropen. Koffie en kaas is ook een heerlijke combinatie, vooral een donkere koffie met zoete tonen. Gasten die van thee houden? Ga dan verder dan een standaard theezakje, maar kies bijvoorbeeld thee van verse munt. Of een heerlijke aromatische thee van kaneelstokken, gember of verschillende soorten fruit.

Bron: DeMorgen.be