Wisselvallig klimaat zorgt voor duurdere thee


De theeproductie in India heeft een serieuze terugval door de ergste droogte in 15 jaar. De oogst in Kenia daalt ook. Hierdoor is er een kans dat thee duurder gaat worden.


De winter zorgde voor verbazing bij de Indiase theeboeren. De winter begon deze keer een veel eerder dan normaal, maar ook bleef het buitengewoon warm en droog. En vooral die droogte zorgt voor een flink probleem, want om een goede opbrengst en kwaliteit van thee te krijgen is neerslag van cruciaal belang.


Normaal gesproken zorgt de eerste oogst , die begin april is, voor de meest gewilde en beste thee van het jaar. Dit jaar is de Indiase Theeassociatie (ITA) bang dat dit gaat tegenvallen. In de eerste maanden van 2012 is er in West-Bengalen maar liefst 31 tot 42% minder regen gevallen ten opzichte van dezelfde maanden in 2011.


De ITA gaf aan dat in december de oogst al met 15.000 ton was gedaald en verwacht wordt dat de geliefde thee-opbrengst in april zelfs 26.000 ton minder zal zijn dan normaal. "In vergelijking met 2011 verwachten we een daling met ongeveer 60 procent, van 46.000 ton naar in het beste geval 20.000 ton", vertelt de ITA. "Het is de ergste droogte in de voorbije vijftien jaar."


Niet alleen India kampt met dit probleem, maar ook Kenia verwacht lagere thee-opbrengsten te hebben door de droogte. "Omdat heet en droog weer zich doorzette tot januari zal de opbrengst waarschijnlijk met 17 procent dalen tot 70.000 ton", stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).


De tegenvallende oogsten kan wereldwijd zorgen voor stijgende thee-prijzen, dit zal waarschijnlijk over enkele weken zijn.


Bron: knack.be