Worden harde werkers lui door koffie?


In het blad Neuropsychophamacology schrijven wetenschappers grote prestatiedrang kan worden afgeremd door cafeïne en andere stimulerende substanties. Ze hebben een nieuw onderzoek gedaan met ratten en hun bevindingen hierop gebaseerd.


Wetenschappers hebben eerst de prestatiedrang bij de ratten vastgesteld. Dit door de ratten een kleine en grote beloning voor te schotelen. Voor de grote beloning moesten de ratten iets harder werken dan voor de kleine. Sommige ratten hadden geen interesse om voor de grote uitdaging te gaan, terwijl andere ratten juist wel de behoefte hadden om de grotere beloning te halen. Toen er bekend was welke ratten wel en niet prestatiedrang hadden, werden aan de ratten stoffen, zoals cafeïne en amfetamine, gegeven die een stimulans vormen.


De uitslagen van de onderzoeken waren verassend. De ratten die gingen voor de simpele beloning, gingen na het toedienen van amfetamine wel voor de grote uitdagingen en werden door de stof dus gemotiveerd. Terwijl de prestatiegerichte ratten veel minder gemotiveerd werden na het toedienen van amfetamine en cafeïne.

Ook werd er geëxperimenteerd met de stof ethanol, maar dit had bij de ratten geen invloed op de keuze voor de beloning, maar werd wel hun gedrag versterkt.


In een persbericht van de University of Britisch Columbia geeft onderzoeker Jay Hosking aan: “Elke dag gebruiken miljoenen mensen stimulerende stoffen om wakker te worden, alert te blijven en hun productiviteit te vergroten.” Maar de resultaten van het onderzoek laten zien dat deze stimulerende stoffen als bijvoorbeeld cafeïne wel een averechts kunnen werken bij mensen die werken voor grote beloningen of het liefst moeilijke taken doen.


De wetenschappers durven de resultaten van het rattenonderzoek wel voorzichtig te vertalen naar mensen. Er zijn wereldwijd heel wat mensen die regelmatig of zelfs dagelijks meerdere kopjes koffie drinken.


Hoe het effect precies tot stand komt is nog niet helemaal duidelijk. De mate van concentratie voor een taak heeft vermoedelijk invloed op de werking van stimulerende stoffen op het brein van mensen. Met deze kennis kan de werenschap wat mee.


Mensen die baat kunnen hebben bij dit onderzoek, zijn mensen met bijvoorbeeld psychiatrische problemen, ADHD of hersenletsel. Deze groep mensen gebruikt regelmatig stimulerende stoffen om vermoeidheid en slaperigheid tegen te gaan als gevolg van hun aandoening en behandeling. De onderzoeksresultaten laten zien dat het afhankelijk is van de inzet van de persoon welke dosering stimulerende middelen deze nodig heeft.


Bron: scientias.nl