Recept: zalm met groene thee

Benodigdheden:

- 4x 120 gram zalmfilets, met vel, graten verwijderd en geschubd

- 2 zakjes groene thee

- peper

- zout

- 400 gram light kokokmelk (1 blik)

- 300 gram basmatirijst

- olijfolie

- ½ - 1 rode Spaanse peper

- 1 citroen

- 1 eetlepel misopasta (misosoup, doosje van 72 gram)

- 1 stuk verse gemberwortel (ter grootte van een duim)

- 1 theelepel vloeibare honing

- 2-3 eetlepels zoutarme sojasaus

- ½ bosje verse koriander

- 200 gram bimi

- 200 gram sugar snaps

- 300 gram groene asperges

- 1 limoen

- gevulde waterkoker met kokend water

Bereidingswijze:

leg de zalm op een bord en strooi de inhoud van de zakjes groene thee over de vis samen met wat peper en zout. Wrijf het goed in. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en de leg de zalmfilets op de huis erop. Keer ze om tot ze goudbruin rondom zijn.

Neem een grote pan en doe de kokosmelk, 1 blikje rijst en 1 blikje kokend heet water erin. Voeg een halve citroen toe. Roer alles goed elkaar en leg dan de deksel erop. Kook de rijst 10 minuten, roer af en toe alles goed. Zet het fornuis dan uit.

Neem een blender en gooi een halve Spaanse peper, de geschilde gember, het grootste deel van de koriander, het sap van een halve citroen, de miso, de honing, de sojasaus en een scheutje water erin en pureer alles tot een gladde dressing.

Giet een kokende water uit de waterkoker in een middelgrote pan. Voeg de sugar snaps, de asperges, de schoongemaakt bimi toe samen met een snufje peper en zout. Laat het een paar minuten koken tot ze net zacht zijn.

Haal de velletjes voorzichtig van de gebakken zalmfilets af en leg ze ongeveer een halve minuut met de zachte kant in de pan tot ze lekker krokant zijn.

Snij de overgebleven halve Spaanse peper in ringetjes. Neem 4 borden en schenk op elk bord de dressing. Giet de groenten af en leg ze in de dressing op een hoopje. Maak de rijst lekker luchtig en trek vervolgens de zalm in vlokken en leg die erop. Strooi als garnering de Spaanse peper ringetjes erover en de overgebleven blaadjes koriander. Serveer het gerecht met de krokant gebakken velletjes en partjes limoen.

Bron: AH.nl