Minder koffie drinken niet nodig


KoffiehartStaat minder koffie drinken op jouw lijstje met goede voornemens voor 2017?
Of maak jij je ook wel eens zorgen als je ’s middags al aan je vijfde kopje koffie zit? Volgens Toxicoloog Jan Tytgat hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt tussen de zes a tien kopjes koffie per dag drinken zonder dat het ongezond wordt. Koffie als legaal genotsmiddel.

Meerdere studies naar koffie

De afgelopen tientallen jaren zijn er veel studies gedaan naar het langdurige gebruik van koffie. Maar, geeft Toxicoloog Jan Tytgat aan, er zijn nog nooit toxische effecten gevonden. Integendeel, volgens sommige studies hebben koffiedrinkers zelfs minder risico op alzheimer. Dus koffie geeft niet alleen op korte termijn een energieboost, maar houdt ons ook op lange termijn alerter. Over het opwekkende effect van koffie bestaat absoluut geen twijfel, cafeïne is een legaal genotsmiddel.

Volgens Toxicoloog en professor Jan Tytgat, actief aan de KU Leuven, is koffie nauwelijks verslavend. Als je dagen, of zelfs maanden aan een stuk, vijf tot zeven koppen koffie per dag drinkt, dan ontstaat er een vorm van hunkeren naar koffie. Maar dat is eerlijk gezegd meer een psychische afhankelijkheid, dan een verslaving. Dat is hét verschil met alcohol, cocaïne of heroïne, er zal niemand een moord begaan omdat hij een dag geen koffie krijgt.

En koffiedrinkers dan die klagen over hoofdpijn bij onthouding? Volgens Tytgat valt het moeilijk te bewijzen dat het door een gebrek aan cafeïne komt. Want er zijn ook genoeg berichten dat zware koffiedrinkers soms hoofdpijnen krijgen door het te veel aan cafeïne. Want cafeïne werkt ook vochtafdrijvend en uitdroging kan hoofdpijn veroorzaken.

Zwanger en koffie?

Volgens Tytgat hoeven zwangere vrouwen koffie ook absoluut niet links te liggen. Zijn advies is wel om met mate koffie te drinken, met één of twee kopjes koffie per dag is niets mis, maar overdrijf het niet. Cafeïne kan de foetus bereiken, maar er is nog weinig bekend over de invloed van cafeïne op de vorming van organen.

Het advies vanuit de Hoge Gezondheidsraad is voor een volwassene om niet meer dan 300 a 400 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Ongeveer gelijk aan zes, gemiddelde, koppen koffie. Maar volgens Tytgat kun je dat dus zelfs overschrijden zonder gezondheidstechnisch in de problemen te komen.

Bron: Welingelichte Kringen